Planerar att byta kök. Köket blir ett s.k. L-kök där ugnen sitter under hällen (dock ej en vanlig spis). Fläkten kommer att sitta mellan 2 överskåp. Hur som helst så behöver jag lite råd runt fläkten.

Vill ha:

Tyst (funderar på extern motor på vinden. Ingen hopkoppling med övrig ventilation - dvs utblås direkt ut)
Bra belysning
Lätt att rengöra
Sugen på vertikalfläkt (tror det heter så. typ snedställd)
BRA sug!
Hällen är 60 cm - räcker det om fläkten är 60 cm då? Skall "öppningen" mellan överskåpen vara fläkt + x cm?
Hur fungerar vertikalfläktar generellt? Blir de i glas/rostfritt drabbade mycket av kondens när man kokar?

Etc...
 
Om man vill ha bra evakuering av os och ånga så är en vertikal fläkt inte det optimala.

De funkar bra i större kök typ restaurang, men då ska man veta att de har en väldigt stor kapacitet, går kontinuerligt och är en stor del av den totala ventilationen. I ett privatkök där de inte ska stå för rummets normala ventilation utan bara vara på när det lagas mat och för att ta bort os kräver de för att fungera bra en mycket större kapacitet jämfört med en traditionell fläkt. Jämför du med en gammal volymkåpa (typ över gammal vedspis) som sitter strax över spisen så räcker det nästan med självdrag för att få bort oset. Sen ju sämre uppfågning och ju längre från källan fläkten sitter desto större kapacitet krävs för att evakuera oset.

Ofta ser man när det gäller köksfläktar att de ska ventilera hela köket, men det är inte seras jobb då de bara är på korta stunder. Denna ventilation ska den allmänna ventilationen ta hand om, köksfläkten ska bara ta bort os och ånga. Och då är vertikalfläkten inte optimal.
 
Hemmakatten
Tycker personligen att det ser väldigt inklämt och trångt med en frihängande fläkt mellan överskåp. Vill du ha en fläkt som är lätt att rengöra sätter du ett till överskåp ovanför hällen och köper en utdragbar fläkt. (Det absolut snyggaste är om du minskar höjden på överskåpet med fläkthöjden (ca 4 cm) så att du får en rak linje längs överskåpen.) Vår fläkt från Bosch/Siemens inhandlad 2006 har ett maximalt utsug på 750m3 vilket är mer än tillräckligt, Ljudnivån tycker jag inte man ska fästa sig alltför mycket vid då det är få minuter man har fläkten på max. Vid något av de första lägena är den förvånsvärt tyst. Jag är känslig för ljud och vi har därför varit noga vid inköp av diskmaskin som går 2½ timme och med kyl- och frysskåp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.