Vi ska anlägga en rabatt vid en bergsslänt. Tanken är att vi ska odla vanliga grönsaker, typ morötter, rabarber, gurka och liknande.

Bergsslänten slutar med en "grop" i berget som blir vattenfylld där vattnet inte har någonstans att ta vägen, den är ca 10-20cm djupt. Vi ska bygga en stödmur och på det sättet skapar vi en ännu större "grop" i berget. Vi kan nog inte göra muren vattentät men vi kan välja om vi vill lämna lite hål/rör för att låta vattnet rinna ut eller om vi bygger muren rätt tät och då håller kvar vatten inne i gropen/rabatten. Det är inga problem att bli av med vattnet, vi har bra dränering på andra sidan stödmuren så om vi bara lämnar ett hål i muren så kommer vattnet ledas bort finfint.

Högst upp har vi tänkt att toppa med ca 20-30 cm matjord för att odla i. Vi har tänkt att leda ut vattnet minst 20-30 cm från toppen så att vattnet kan rinna ur gropen om vi övervattnar eller om det regnar mycket. Men frågan är om vi ska låta vattnet kunna fylla upp säg 30-50 cm i den här gropen eller om vi ska försöka leda ut vattnet så fort som möjligt så att det bara blir lite vatten kvar längst ner i gropen?

Syftet med att hålla kvar vattnet i gropen är såklart att jorden ska hålla sig fuktig längre så att vi inte behöver vattna hela tiden under varma sommardagar.

Om vi ska låta vattnet stiga ganska högt i "gropen" - vad ska vi då fylla med? T ex makadam/sten som inte binder vatten men bara gör att vattnet klättrar högre upp fortare? Eller lera? Eller bara matjord hela vägen?

Jag har bifogat en bild som förhoppningsvis gör att förklaringarna ovan blir lite tydligare.
 
  • Diagram över planerad rabatt med stödmur, dränering och lager för matjord och vattenhantering.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.