Hej,

Vi bor i ett hus från 1925 (hus med källarvägg). För drygt ett år sedan dränerade vi om huset och satte Isodrän som källarväggisolering. I samband med dräneringen bytte vi stammar och vatten och har nu påbörjat att renovera den f.d. råa tvättstugan. Vi ska nu inreda tvättstugan i källaren och sätta in dusch, wc och tvättställ samt bastu. Vi ska kakla i rummet och sätta klinker på golvet.

Golvet är precis klart (vi har bilat bort betongplattan, grävt ut 20 cm och lagt in singel, dragit avlopp och vatten lagt Isodränisolering, armering och vattenburen golvvärme och sist, men inte minst gjutit ny platta). Vilket lyft att få ett golv!

Men nu är det kaklingen vi ser fram emot ;-)

Vi har börjat så tillvida att vi har slagit ner all lös-sittande puts (det betyder all puts, för det satt väldigt löst). Tidigare har det suttit kork på väggarna (ovan jord) uppe i nivå med fönterna och uppåt. Det har vi tagit bort (det satt löst) och planerar ersätta detta med Ecoprim. Men denna isolering sätter vi bara ovan jord! Där fuktvandringen kan vandra åt båda hållen.

Nu till problemet/frågetecknen :-/

Mot ytterväggarna måste vi putsa ett mycket tjockt lager (c:a 5 cm) då fönsternicherna går ut såpass långt. Det som är frågan är HUR ska vi kunna putsa en såpass stor yta på en hel vägg så att den blir såpass SLÄT att det sedan går att kakla på den!? Ska man kanske inte ge sig på sådan här jobb som amatör? Ska man ta in professionell hjälp? Någon som har gjort något liknande - några tips?

Vi förstår att man måste sätta upp några slags räta ribbor som man kan dra längs med då man putsar. Vad för slags puts ska man använda? Hur ska man få denna puts att fastna på betongkällarväggen? En yta av en vägg är dessutom skorstensstocken - en tegelvägg där putsen mellan teglet släpper mycket lätt! Vad gör vi där?
Finns det risk att kakelplattorna ramlar ner? Jag har hört att man ska använda sig av "hydraliskt kakel" när man kaklar mot puts. Vad är det?
Sedan den ständiga frågan.. fuktspärr eller inte!? Vi har tänkt att ha fuktspärr vid och runt duschen (golv & vägg) samt på alla innerväggar (där vi inte vill ha fuktvandring mot det andra rummet). Men hur gör man med det övriga rummets golv och på ytterväggarna?

Alla kommenarer och tips emottages tacksamt!

Hälsningar,

kardil
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.