F
Skall putsa källarn invändigt. Vad skall jag använda? Kan jag lägga ett skikt eller måste det göras i flera steg? Hur tjockt skall jag putsa? Vad målar jag med invängt sen och hur länge måste putsen bränna innan jag målar?

Kan jag smacka upp tex glasfiberväv med vanlig halvblank väggfärg?

Väggarna är 25cm LECA.

Skall även putsa på en av väggarna utvändigt där fogarna syns igenom. Det är gjort med B-bruk, är det bara att putsa på en gång till med samma produkt?
 
Jag hade först grundat de invändiga väggarna med Rödgrund/Grundningsbruk:
http://www.finja.se/App_Resource/Product/PDF/PB/5540205-1.pdf
Detta ger ett hyfsat skydd mot vatteninträngning på LECA-väggar. Du blandar det löst och slammar på det med en fasadpensel/kalkborste eller så kan du använda en trattspruta med tryckluft och spruta på det ganska tunnt 3-6mm, så att det täcker. Detta bruk skall sedan brinna i en dag. Kör sedan på med cirka 1-1,5 cm tjock lager B-bruk eller C-Bruk. Vill du ha lite grövre struktur kör du 3mm fraktion annars 1mm fraktion på bruket.
http://www.finja.se/App_Resource/Product/PDF/PB/5543105-1.pdf

Väggarna skall förvattnas innan putsning/grundning och sedan eftervattnas i tre dagar. När du är klar med eftervattningen så vänta minst 1 vecka innan målning. Putsen måste vara helt genomtorkad, se till att hålla normal rumstemperatur i källaren under torktiden och vädra ut fuktigheten.

Just invändig källarfärg är jag inte jättekunnig på, någon annan kanske kan ge ett mer definitivt svar på vad som är rätt att använda men jag skall ge ett generellt svar:

Det finns flera tänk med färg. Vill du ha helt kapilläröppet så att fukt kan passera in och ut genom väggen är det kalkfärg eller silikatfärg som gäller. Det är billiga alternativ men hållbarheten kanske inte är det bästa och målningsprocessen ganska arbetsintensiv. Med kalkfärg kan du t.ex måla med efter en veckas torktid eftersom färgen mer eller mindre är ett tunnt bruk.

Annars finns riktigt slitstarka latex och akrylatfärger för puts som bara är att rolla på men det kräver 4 veckors torktid på putsen och de är inte lika kapilläröppna (kan leda till mögelproblem) samt är dyrare.
http://194.100.44.55/tseloste.nsf/%28$All%29/CF86FBABE987B7A4C225722200335CF0/$File/RU_1270_Tuoteseloste.pdf?OpenElement
http://flugger.se/Faerg/Inomhus/Vaegg__och_takfaerg/Vaeggfaerg_Flutex_7S(FLUTEX 7S).aspx

Den utvändiga väggen där fogen syns igenom beror förmodligen på att det är putsat direkt på LECAn utan grundningsbruk. Problemet kan som du säger avhjälpas med ett ytterligare lager puts men det är inte säkert att det helt går bort. Tvätta av väggen med en fasadtvätt (alt alg- och mögeltvätt om ytan är utsatt). Är ytan slätputsad så behöver den ruggas upp med stålborste eller högtryckstvätt för att det nya lagret skall få fäste. Alternativt kan man näta med putsnät också för att försäkra sig om att det fäster och sitter kvar men det kostar lite och är arbetsintensivt. När du sedan skall putsa så börja med förvattning, sedan putsning med 1mm b-bruk (1mm c-bruk går också bra, man kan putsa ett mjukare bruk på ett hårdare men inte tvärt om) och avsluta med eftervattning i tre dagar.
 
Redigerat:
F
Tack, låter bra.

Fogarna syns endast på en 3m utvändig vägg. På dom övriga utvändiga väggarna syns inte fogarna och det är putsat på precis samma sätt. Putsat med ett B-bruk 0-1mm. Ingen slätputs utan borstad vertikalt med piasavakvast. Den väggen där fogarna syns är den mest väderutsatta så jag tror att ett lager med samma puts borde lösa problemet.
 
F
Hur mycket tid behöver en yrkesman för att slätputsa 75m2 inomhus ungefär om han får hantlagning i form av blandat bruk?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.