Hej!

Fråga gällande pump.

Vi har en egen brunn på vårt landställe som vi inte använder i dagsläget. Har även en grävd sjö ca 150 meter bort från vårt hus.

Då vi saknar komunalt vatten och planerar skaffa pool så vill vi sätta in en pumpautomat för att kunna pumpa upp vatten från vår brunn samt även om möjligt hämta vatten från sjön som ligger bredvid.


Hur löser vi detta på bästa/billigaste sätt?

en vanlig jetpump enbart funkar inte antar jag? Utan behöver vara en pumpautomat med hydrofortank på?

Vad för slang bör man ha på de 130 metrarna? Billigaste lösningen. Den kommer i så fall behöva rullas ut vid behov då den går över grannens åker :)

tack på förhand!
 
vad är det för höjdskillnad? det går inte att suga vatten hur högt som helst, så pumpen måste kanske placeras i närheten av sjön?
 
Beror på höjdskillnaden från vattnet till dit du ska pumpa. Plus att du måste räkna med slangsystemets tryckfall.

En vanlig ”sugande” pump kan i ”teorin” jobba uppemot 9m höjdskillnad från där den suger till där pumpen står men i praktiken inte alls så mycket utan betydligt lägre. Den behöver hantera både höjdskillnad, tryckfall OCH att du vill ha lite kraft kvar på vattnet när det trycks ut.

En pump placerad nära vattnet kan trycka i väg i princip så långt/högt du ”behöver” bara du sätter in rätt sort pump.

Men ganska vanligt att man försöker placera en enkel JET-pump hyfsat nära vattnet. Dra fram ström och sen låta pumpen trycka vattnet fram till dig. Då är 130m inget problem om du använder hyfsat grova PEM-slangar, tex 32mm.
 
Behöver den kunna ”rullas ut” är ju PEM-slang lite knöligt.

Riktigt grov trädgårdsslang kanske?

Kontakta någon Handelsträdgård/plantskola/eller större professionell växthusodlare i närområdet. De har kanske överbliven slang av grövre sort du kan få köpa billigt i så fall.
 
Tack för alla svar!


höjdskillnaden är (baserat på ögonmått) max någon meter så borde inte vara något problem.
Vi har en jetpump stående, men kommer inte kunna ställa den vid sjön och dra el. Åt andra sidan kan väl den suga vatten med?

Om vi skulle använda jetpumpen, behöver man någon behållare att mellanförvara vattnet eller kan man "koppla" på trädgårdslang direkt på pumpen på något sätt?
 
Använd t.ex. en PEM 32-slang som sugledning så bör det funka bra! Trädgårdsslang kan du ansluta direkt på pumpen om du vill...

(Glöm inte att det behövs en botten-/backventil vid sjön om du inte har det..)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.