Hejsan! Vi har en liten tjärn en bit från husen här i byn där vi tagit sommarvatten i alla år.
Problemet som uppstod i år är att vi har använt en manuell kolvpump(?) av något slag, ser ut som en cykel pump iaf, där vi gängat på den på inkommande sugledning innan pumpen för att fylla sugledningen med vatten. Detta har funkat bra även om det krävts en hel del manuell pumpande innan vi fått upp vatten i ledningen.
Denna pump har alltså gått sönder i nån lödning/tenn nu och vi har ingen aning hur denna fungerar med diverse plastlameller och allt va det är. Gubben som tillverkade denna pump nån gång på 70-talet är sedan länge borta och vi är helt ställda nu och vet inte vad vi ska ta oss till!
Själva vattenpumpen som är av modell äldre ringpump vill inte suga upp vattnet från tjärnen själv, vi har försökt fyllt pumphus och inkommande ledningen med vatten så gott vi kan utan lycka, den pumpar vatten ett tag sedan kommer det bara luft.

Pumpen sitter cirka 50-60 m från sjön och det är max 1,5 m höjdskillnad. I tjärn sitter det ett filter med backventil monterad, och innan pumpen sitter det en ballofix med gänga för att kunna montera den gamla manuella pumpen. Efter pumpen sitter det en till ballofix för att kunna veta att pumpen tagit vatten innan den sedan pumpar vidare det till en hydrofor modell stor!

Hur kan man göra? Kan man fylla vatten med hjälp av en dränkpump och slang kopplad till ballofixen innan pumpen och köra pumpen tills den suger ifrån tjärn också? Eller kommer den bara nöja sig med vattnet som kommer från dränkpumpen då?
Ja mycket text vart det men hoppas nån kommer med nån idé, tack på förhand!
 
  • Gilla
vass
  • Laddar…
När ni fyllt både pumpen och sugslangen och slagit till pumpen, har ni då haft någon förbrukare ( vattenkran) lite öppen ?
Är ni säkra på att backventilen och sugslangen är täta ? Märks på att vattennivån i sugslangen är stabil efter påfyllning och före tillslag av pumpen.
 
HasseTeknik HasseTeknik skrev:
När ni fyllt både pumpen och sugslangen och slagit till pumpen, har ni då haft någon förbrukare ( vattenkran) lite öppen ?
Är ni säkra på att backventilen och sugslangen är täta ? Märks på att vattennivån i sugslangen är stabil efter påfyllning och före tillslag av pumpen.
När vi provkört har vi haft en ventil öppen direkt efter pumpen så vi ser om pumpen tar. Det kommer vatten ett tag men det är väl bara det vi fyllt själva i slang & pump...
 
Ett tips : ha den ventilen " bara lite" öppen. Om det fortfarande kommer luft, så måste det finnas ett läckage på sugsidan.
 
Er huvudsakliga pump, ringpumpen, kan mycket riktigt inte suga luft. Ni behöver alltså som ni märkt kunna fylla sugledningen med vatten först. En primer-pump i form av en kolvpump, manuell eller automatisk, var en vanlig lösning förr.

Idag är en vanlig lösning för mindre pumpar att använda en injektor, alltså en tryckdriven vakuumsug. Pumphuset fylls då först med en mindre mängd vatten som pumpas genom en dysa inbyggd i pumpen som skapar ett undertryck som tömmer sugledningen på luft. Pumpar av denna typ brukar kallas JET-pump.

Om ni byter ringpumpen mot en JET-pump, eller annan självsugande pump, försvinner alltså behovet av en särskild primer-pump.

Ett annat alternativ är att använda en liten, billig JET-pump som primer-pump. Endera genom att låta den evakuera sugledningen så som er gamla kolvpump gjorde eller låt den lilla pumpen suga vatten i en egen, liten sugledning och fylla den stora pumpens sugledning.

Att det inte fungerar att fylla sugledningen manuellt tyder på att det finns höga punkter på sugledningen där det bildas luftfickor. Då kommer ringpumpen suga tills en sådan luftficka kommer in i pumpen.

Sugledningar är känsliga för hur dom dras, oavsett pumptyp, men extra känsligt blir det för pumpar som inte kan skapa undertryck.
 
När jag drog igång min pump. (Som visserligen har en kortare slang och med få högpunkter vad jag vet.) Så fyllde jag sugledningen uppifrån först. Sedan körde jag pumpen öppet på trycksidan. Där var det bara en kort slang ber i en hink. Vid varje startförsök spottade den ur sig vatten och luft innan den slutade pumpa på grund av för mycket luft. Då stängde jag av, eftersom slangen var i en hink sög den tillbaka vatten utan luft. Den metoden kan nog ta lång tid om det är en lång slang med luftfickor.
 
Oavsett pumptyp och med så lång slang så måste man ha en bottenventil som är 100% tät. Är inte den tät så kanske ni bara fyller på sjön igen.......
 
Det har inte med slanglängd att göra. Tappar pumpen vatten kvittar det om det är lång eller kort slang.
 
Förvisso men det är lättare att fylla 5meter slang och få pumpen att komma igång än 50m slang om nu bottenventilen läcker. Ju längre slang det är ju kinkigare är det ju oftast att ventilen är tät.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.