Hej!

Jag skulle behöva lite hjälp. Jag bor i en bostadsrätt och har två kakelugnar som är jätte fina med dom är igen täppta. Jag har nu slagit upp dom. Det satt bara 4 st tegelstenar som var ihop murade.

Men nu till saken. Jag vill ju kunna elda i dom här vackra sakerna. Hur går jag tillväga då???
 
Prata med styrelsen. Det finns förmodligen en anledning till att de är igenmurade. Misstänker dessutom att det är eldningsförbud. Har de inte använts under lång tid torde skorstenen vara skadad. Läcker in p.g.a sprickor. Sotare skall göra en provtryckning innan tillstånd till eldning erhålls. Det kan med andra ord bli en kostsam historia att restaurera/återställa skorstenen. Förmodar att du kan få betala det själv om inte styrelsen är intresserad. Tror inte de gör enstaka insatser som denna såvida du inte kan få med dig flera som kräver att kakelugnarna skall kunna användas.
 
Tack för svaret!

Jag ska kolla med föreningen. Det är flera kakelugnar i varje lgh. Jag vet att det är några som använder sina. Men det är säkert som du säger. Att det var en för hög kostnad att fixa till piporna och skorstenen.
 
Thomas59
Att använda kakelugnar/öppna spisar när det råder eldningsförbud är inte alls att rekommendera. Nu brukar ju folk resonera som så att "men jag eldar ju bara lite eller inte så ofta" och av det skälet murar man igen eldstäder som inte är godkända.

Kontroll och Provtryckning krävs och sannorlikheten är stor att just din rörgång inte är tät. Det kan också vara så att kakelugnen inte sitter fast riktigt. Så var det i vårt fall. Sotaren ställde sig på en stege och ryckte och tryckte på överdeln och då såg man direkt att den vickade lite.

Kostnaden för att täta rökgången och fixa vickandet skulle hamna på 80 000 kr tror jag (två kakelugnar) och det var ett antal år sedan så det är nog dyrare idag. Kostnaden är beroende av längden på rökgången i just ditt fall. Det kan kanske bli billigare om flera åtgärdar samtidigt med tanke på att det nog är viss "uppstartskostnad" som då kan delas.

I vårt hus valde vissa att åtgära och vissa avstod så det går uppenbarligen att bara åtgärda vissa rökgångar i alla fall. Undrar om inte varje kakelugn har en egen rökgång, vet faktiskt inte.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.