Kollar på en bostadsrätt där badrummet renoverades 2018. Proppskåpet sitter i badrummet precis innanför dörren. Är dusch och badkar längt in i badrummet. Uppskattningsvis ca 1-1,5m från proppskåpet. Vad finns det för regler kring detta?
 
Går inte att svara på utan bilder.
Låter onekligen som en väldigt dålig lösning vad gäller det estetiska:cool:
 
Claes Sörmland
Det låter ju rentutav olämpligt. Men man kanske kan få lära sig en del om oväntad elsäkerhetsliberalism i den är tråden?
 
Två inledande frågor
- Placerades elcentralen där 2018, eller har den suttit där i typ 70 år men kanske bytts ut? Om så, har det alltid varit ett badrum?
- Det finns regler kring avstånden 60 cm och 120 cm, så det exakta avståndet från badkarskant eller duschhuvudet till kanten på elcentralen är av vikt för att besvara frågan.

Det finns (idag) ingen regel som specifikt tillåter eller förbjuder en elcentral i ett badrum. Det är en tolkningsfråga. Klart är att den måste hamna i oklassat område, ha rätt kapslingsklass där och att alla ledningar till/från elcentralen kan behöva ett extra skydd av något slag.

Förutom det bör man se till att det är torrt på platsen, att man inte enkelt av misstag kan duscha centralen, att blöta personer inte enkelt kan pilla i centralen, t.ex byta smältsäkring, och att ledningar är skyddade även de som inte behöver vara det. En normcentral i plast är lite bättre, men ännu bättre är dörrar med lås.
 
Kan det vart nån som av estetiska skäl inte ville ha elcentralen utanför (i hallen)? Inte ens en infälld i väggen?

Över 225cm eller 60cm från badkarskanten och minst 120cm från duschmunstyckets mittpunkt gäller för annan elutrustning.

Annars finns det snygga normcentraler med IP65 klassning. Då borde man sova lugnt.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
E
Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 skrev:
701.512.2.102 Montering av bryt-, manöver- och skyddsanordningar samt tillbehör
med hänsyn till yttre påverkan
Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 skrev:
Med tillbehör avses här bl a strömställare, dosor och uttag. Elcentraler och andra
kopplingsutrustningar ingår inte i begreppet.
 
Ditt citat handlar om område 0-2.
 
E
Ja, och nja. Avsnitt 701 behandlar utrymmen för bad eller dusch. Om det med "utrymme" menas badrum/duschrum eller bara det direkta närområdet till badkaret/duschen kokar väl ner till en tolkningsfråga.

Även om det är den andra tolkningen här ovan som är korrekt så hade jag personligen inte installerat enligt det utförandet för att jag anser att det är i strid med ELSÄK-FS 2008:1 2kap 1§
 
Ja det finns regler som pratar om badrum t.ex kravet på JFB som är svårtolkat. TS frågade efter regler. Ditt citat är ett råd. Om denna installation följer god elsäkerhetsteknisk praxis beror på hur den är utförd. Det går inte att döma osett i förväg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.