Hej. Håller på att renovera en toalett där strömbrytaren sitter på ca 1,3 m. Satte dit en rörelsevakt från Biltema för något år sedan för barnen når inte brytaren, detta fungerade kanonbra. Har nu renoverat toaletten och frun utsåg en ny lampa, ett lysrör. Nu vill inte rörelsevakten tända lysröret, men det står i instruktionen att den tål lysrör upp till 300w. Jag testade att parallellkoppla en glödlampa med lysröret och då tänder den både lampan och lysröret. Om jag skruvar ur lampan när det lyser så slocknar båda. En nödlösning är givetvis att ha en liten lampa också men hade gärna undvikit detta om det går. Så, två frågor: kan jag lösa detta utan glödlampan på ett snyggt sätt, ex med ett motstånd. Varför blir det såhär, vad är det som händer? Tack på förhand.
 
Är det ett vanligt lysrör eller är det ett led-lysrör?
Om det är ett vanligt lysrör är det då med drossel/reaktor och glimtändare eller är det elektonisk tändning?
 
Du har antagligen en rörelsevakt som är seriekopplad med lampan, utan egen nolla. Den strömförsörjs alltså genom lampan. Lysrören släpper uppenbarligen inte igenom sådan ström som rörelsevakten vill ha. Kan lösas med en bottenlast/bypass, precis som din glödlampa.
 
  • Gilla
prototypen
  • Laddar…
Det är vanligt lysrör med drossel och glimtändare. (Ikea skepp) Rörelsevakten har egen nolla. Vad skulle det kunna vara för bottenlast?
 
Hur många watt är lysröret på?
Prova med att koppla in en glödlampa på max samma watttal?
Det kan vara som så att rörelsevakten kräver ett visst minimieffekttal för att fungera.
 
Här är fyra, men om någon av dessa fungerar kan jag inte garantera, men jag tror mest på den första.
http://www.elko.se/oevrigt/bottenlast-12w-article1232-542.html
http://www.elbutik.se/product.html/eltako-bottenlast?category_id=15687
http://smart-telematik.se/product.html/fibaro-dimmer-bypass?category_id=33
http://www.elbutik.se/product.html/elkos-transientskydd

Du kan också bygga en själv. Om du först provar ut den svagaste effekt på glödlampa som fungerar som bottenlast så har du fått ett mått på vilken effekt bottenlasten behöver ha. Du kan behöva seriekoppla lampor för att komma ned i effekt här. Titta även på rörelsevakten om den är märkt med en minsta effekt.

Men den svåra frågan är vad som kommer att få rörelsevakten nöjd. Lysrör har låg effekt medan den skenbara effekten (strömmen) är högre. En bottenlast är också ofta reaktiv då den består av ett motstånd och kondensator i serie, och den kommer att motverka den induktiva lasten från lysröret och sänka strömmen om kapacitansen är för låg... Ökar man kapacitansen ökar strömmen men effekten blir kapacitiv som vakten kanske inte gillar. Därför är det störst chans med en resistiv bottenlast som den första i listan. Nackdelen med den är dels att då måste man bränna bort värme och dessutom betala för det!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.