Har fått problem i jordgubbslandet som vi planterade förra året. Något angrepp som gör att plantorna lossnar väldigt lätt från roten. Vet inte vad det kan bero på? Problemet märks hittills på Korona där en hel planta har lossnat och delar av andra. Har inte märkt det på Polka som vi också platerade ännu.
 
Det verkar vara öronvivelangrepp. Om du drar upp en angripen planta och krafsar vid rötterna, då finns det
5 -10 mm långa vita "maskar", öronvivellarver. Det kommer om du haft jordgubbar på samma plats i många år. Problemet blir bara värre och kan inte lösas utan kemisk behandling. Öronviveln kan inte flyga utan måste gå till nya plantor. Därför är det enklast att sätta nya plantor så långt bort som möjligt från det angripna stället.
 
Har inte haft några plantor där innan. Grävde bort gräsmatta och fyllde på med massa plantjord och kogödsel och planterade där sen. Har inte direkt nåt annat ställe på tomten som passar att ha jordgubbslandet på heller så att flytta det redan efter ett år är inte direkt aktuellt.
 
Kan inte hitta något kemiskt medel att bekämpa öronvivel med som man får köpa som privatperson heller när jag googlat, finns det något eller är det bara nematoder som gäller?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.