Sitter och skissar lite på hur en trappkoppling fungerar och har kört fast lite i det logiska tänkandet. Har ritat en enkel skiss på hur jag långt jag kommit och en bild från Kjell & Co.

Från strömkällan måste bruna fasen (L) kopplas till strömbrytaren. Ska den kopplas till den ena eller båda!? Blå neutral (N) kopplas till lampan och gulbrun jord (typ T) till både lampa och strömbrytare. Men hur förbinder man trappströmbrytarna och ska båda ha anslutning till lampan med tändtråd? Det ser väl ut att räcka med att ena brytaren har tändtråd till lampan?

Nä, det känns rörigt just nu. Gillar att klura på lösningar.
 
  • Handritad skiss över elkoppling för en enpolig trapp med en lampa, inklusive märkning av kablar (L, N, T).
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Elektrisk kretsschema som visar trappkopplare anslutna som enpolig brytare och text om dubbeltrapp/kronkopplare.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vart vill du komma? Du har ju redan en bild på en trappkoppling.
 
  • Gilla
SvanteC
  • Laddar…
S
Om inte du fattar Kjell & Co's ritning så ska du inte hålla på med det där själv :) Ring in en elektriker.

Men rent krasst, en fas till ena brytaren, sen två mellantrådar, och sen en tändtråd ut till lampan som sen är ansluten till nollan.
 
  • Gilla
Mogg
  • Laddar…
S SvanteC skrev:
Om inte du fattar Kjell & Co's ritning så ska du inte hålla på med det där själv :) Ring in en elektriker.

Men rent krasst, en fas till ena brytaren, sen två mellantrådar, och sen en tändtråd ut till lampan som sen är ansluten till nollan.
Men man kan ju inte lita blint på att Kjell per automatik har rätt heller... Ville dubbelkolla.
 
Du har en fullt normal fundering kring hur det blir i praktiken när man har en enda kopplingsdosa iblandad i en trappkoppling, ingenting konstigt med det. Det är inte alltid så lätt att se detta framför sig i alla olika "fysiska" fall som kan förekomma, flera dosor, lamputtag "på mitten" etc.

Jag har försökt åskådliggöra detta i denna skiss. Inringat i svart är din kopplingsdosa, och de röda strecken visar vilka ledare som går in/ut i varje ledning.


Skiss av en elektrisk trappkoppling med kopplingsdosa, strömbrytare och anslutningar markerade i färg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

- En ledning går till första strömbrytaren med fas och två mellantrådar.
- Nästa ledning går till andra strömbrytaren med två mellantrådar och en tändtråd.
- Lampan matas med tändtråd och nolla.

Inom kopplingsdosan får man koppla ihop ledarna enligt den ordinarie skissen.
 
  • Gilla
Mogg
  • Laddar…
Fairlane
Det är bra att försöka förstå. Det är aldrig skadligt.
Bilden på Kjell är korrekt. Vad som behövs för att lampan ska lysa är fas (via tändtråd) och nolla, vid lampan. Du behöver inte jord för att lampan ska lysa, men är bra/nödvändigt av andra skäl.

Blå har du redan framdragen till lampan enligt bild, så det du behöver är en sluten krets som leder fram ström i tändtråden, grå på bilden. Om du tittar i den vänstra strömbrytaren på bilden så är den ställd så att du har spänning på den vänstra/översta oranga mellantråden. Följ den till den högra brytaren så ser du att den högra brytaren är ställd så att den kopplar ihop den vänstra/nedre mellantråden med den grå tändtråden i nuläget. Dvs, lampan kommer inte lysa för du har ingen spänning i tändtråden.

Ställer du om vippan på den högra brytaren så kommer du koppla ihop den övre mellantråden med tändtråden och du får spänning till lampan som då lyser. Ställer du istället om den vänstra strömbrytare (och låter den högra vara som i ursprungläget), så kommer det vara den nedre av de två mellantrådarna på bilden som är ansluten och även då kommer lampan lysa. Precis som du vill.

Känns det fortfarande luddigt? Du kan tänka helt annorlunda också. Tänk dig att för att lampan ska lysa så behöver ett tåg åka på en räls från fas (brun L), hela vägen till lampan på bilden. Strömbrytarna ser du som växlar för tåget. Tåget kommer till den första växel (den vänstra) och kör in på L. Som växeln är ställd nu så väljer tåget den vänstra utgången och kommer sen till växel nummer två. Beroende på hur växel två är ställd så är rälsen antingen bruten (som det ser ut på bilden) eller farbar. Just nu bruten, så tåget kommer inte fram.

Några funderingar jag har på ditt första inlägg:
* Du beskriver jord som gulbrun, jag antar att du menar gulgrön?!
* Du vill koppla jord till strömbrytaren, varför?
 
  • Gilla
XLpatte
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.