Hej, jag har felsökt ett radiatorsystem där det inte blir varmt på ovanvåningens sista element, det är ett 2 planshus i suterräng med 5 radiatorer på vardera våning, varav övervåningens radiatorer har en större gemensam volym.

Det är ett M68 enrörsystem installerat på slutet av 70-talet som värms med fjärrvärme.
På radiatorkopplen finns inga flödesskruvar utan bara avstängningsspindel/förinställningsskruv.
Som det ser ut i dagsläget så är undre våningens sista element varmare än övre våningens första element, och sen blir det bara kallare för varje element, varav det sista elementet knappt kommer över rumstemperatur.

Det som har hjälpt att få upp mer av värmen på övre våningen är att minska cirkulationspumpen till läge 1 från läge 2, i läge 2 så verkar det mesta av av vattnet cirkulera i nedre slingan. I det slutna expansionskärlet ligger trycket på 1,5bar stabilt.
Från cirkulationspumpen går vattnet ut i en t-koppling varav en slinga går upp och en ner. Redan innan första radiatorn är tilloppstemperaturen lägre till övre slingan än till nedre slingan.

Enligt ägarna har det varit såhär sen det var nytt.

Är det någon som har förslag på hur man skulle kunna lösa det här? Någon slags trimventil för att strypa nedre slingan? Vad för sorts i sånt fall? Har jag missat något?
 
Varje slinga i ettrörssystemet ska ha en injusteringsventil på returen. Då kan flödet fördelas på lämpligt sätt mellan slingorna med hänsyn till värmebehov och radiatorstorlek. Saknas ventilen behöver det monteras dit.
 
  • Gilla
menigar
  • Laddar…
Tack för svaret, Josth. Är det dumsnålt att bara montera en strypning på den slinga som idag får merparten av cirkulationen tror du?
 
M
Det måste ju ha fungerat någon gång, så något måste ju ha hänt.

Det finns inga injusteringsventiler per våning då?
Är det lagom varmt överallt förutom på där sista elementet sitter?
Är det för varmt någonstans?
 
Visade sig i slutändan efter 4 olika rörfirmor att det var nästintill helt stopp i övre slingan med magnetit. Löste sig med en kraftspolning och nu fungerar alla element igen!
 
  • Gilla
Josth och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.