Hej,

besökte i december en sommarstuga. Under huset finns krypgrund, dock finns det källare under köket. Huset är inte uppvärmt mer än i badrummet. I källaren sitter huvudkranen till vattnet, och därifrån går rören ca 1,5m upp till köket. Från källaren går prisolrör genom krypgrunden till badrummet. Rören hänger i krypgrunden - de sitter endast fast vid rören i källaren och i golvet under badrummet. Krypgrunden är ventilerad utifrån. Vad som händer när det blir -20 är uppenbart. Tinade upp med varm luft. Frågan är, är det OK att dra rören på detta sätt??

/C
 
Självklart inte. Det kommer en dag då kopparrören går sönder av frysningen och läckage uppstår. Har man tryck på och ett kontiunerligt flöde kan det komma enorma mängder vatten innan det upptäcks, oklokt.

OM man däremot har gjort en lågpunkt och kan tappa ur hela systemet och "vinterställa" systemet kanske det kan vara ok.
 
Kopparrör kan gå sönder om de fryser upprepade gånger. Du kan bunta ihop rören med en värmekabel och isolera runt dem. Det är aldrig bra när kopparrör fryser.

Erik
 
Det finns en punkt ca 1 m lägre än rören som är försedd med en kran för att tömma rören! Problemet är att eftersom rören inte är fästa längs vägen så hänger de vackert så det blir en klump is på mitten. (Alltså rören hänger som en y=x^2 kurva)
 
Fäst rören i väggen då.
 
Ja det är väl det som är lösningen...Eller ja, fästa i golvet...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.