Tycker att timrad husfasad är så fint och är därför intresserad av all information
som finns att få om detta.
Finns det någon här som har erfarenheter att dela med sig av?
För- Nackdelar?
Blir det mycket dyrare med timring resp. ”fusktimring” mot t.ex. vanlig träfasad?

Tacksam för all information
 
Vi har tittat på en massa olika typer av timmerhus och även timmerpanelade träregelhus (typ forsgrens och larsson-hus)

Tror inte prisskillanden på grund av att det är just Timmerpanel måste bli så stor. Visst har ovan nämnda hustillverkare rätt högt pris på sina hus, men det beror nog också på rätt hög standard i övrigt.

Visst påslag känns det dock som man får betala för själva "timmer-looken" och det beror säkert på dålig konkurrens i Sverige på den typen av hus. Ta en titt på finska paneltimmerhus som ofta säljs i paket. Typ lapponiahouses.com . De kan nog vara mer prisvärda om man kan få ihop helheten själv.

Vi har tittat mer på "riktiga" timmerhus. Från Sverige, Finland och Litauen. Till slut har vi mer eller mindre bestämt oss för ett finskt hus från några som heter vuokattitalot.fi Från dessa har vi tagit fram olika priser på olika timmertjocklekar.

Ett alternativ är ju att ha väldigt tjockt timmer (minst 8tum) och skippa isolering i ytterväggarna. I så fall slipper man ju en del kostnader typ isolering, inre panel/gips/tapeter och kanske en del arbetsmoment. Däremot kanske el-dragning och installationer blir krångligare.

Nu valde vi en tunnare stock (4tum) och kompletterar med ekofiberisolering samt invändig timmerpanel. Det kommer enligt våra beräkningar att bli ca 60 000 kr billigare än fulltimmer då ingår alltså kostnaden för entreprenaderna med isolering och invändig timmerpanel. I sammanhanget inte så jättemycket, men vi får dessutom bättre u-värde och timmerhuskänslan och timmerhusets positiva egenskaper hoppas vi ska bli nästan lika bra som ett oisolerat fulltimmerhus.




 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.