Vi ska bygga till och har i dag stuprännor, fönsterfonder i koppar. Antingen måst vi kompl. med koppar rännor eller vi vill vi ta ner de befintliga och ersätta med annat.
Hursom helst vet någon dadspristet på koppar till stuprännor, både begangat om vi ska sälja det vi har och "nytt"?
 
Hemmakatten
På vårt förra hus hade vi också stuprör, fönsterbleck, entretak och hängrännor i koppar. Vid renovering ville vi gärna ha koppar igen.

Det blev inte så. Dels på grund av att den koppar vi hade på huset var gammal och mörk och ärgad. Ny koppar har en annan sammansättning och är skinande blank och behandlad på nåt sätt som gör att den inte åldras på samma sätt. det skulle blivit jättefult med nya kopparrör bredvid de gamla. Det fanns någon metod där man penslade på först ett medel som tog bort "hinnan" på den nya kopparen och sedan penslades med något annat som skulle göra att kopparn åldrades på ett par år. Dessa medel var jättedyra!! Förutom att koppardetaljerna i sig är jättedyra!!

Vi lyckades via plåslagaren få tag i gammal koppar till entretaket som behövde kompletteras. Resten av plåtdetaljena blev vitmålad plåt.
 
Dagens koppar åldras inte lika fint som förr pga mer luftföroreningar nu.
Den förklaringen jag har fått av våra leverantörer.
Vet dock att våran gamle plåtslagare sen 40år på jobbet brukar pensla på saltlösning för att så att säga få den snygga gröna ytan istället för den bruna...
(Vanligt grovsalt och vatten. inget hokus pokus där inte...=P )
Han säger att det funkar bra, men har faktiskt aldrig kollat hur det blir efter några år.
 
Tack för alla svar!
Om vi ska sälja våra stuprännor. Vad tror ni vi får för kg pris?
 
Är nästan vecko pris på sånt. En hint kan ju vara att ringa Stena återvinning och fråga vad de betalar. Finns ju i hela Sverige och är ett seriöst bolag.

Finns måååånga skumma typer i den branschen.
 
Det är avsaknaden av svaveldioxit (surt regn) som försvunnit ur luften (vilket vi skall vara glada för) som gör att den inte blir grön längre.

Finns olika typer av kopparoxid (envärd och tvåvärd), brun och grön (ordningen ger jag mig inte in i men, rolla blank koppar med hästurin och se den gröna ytan träda fram efter flitigt arbete.
 
och inget annat.

Den gröna beläggning som bildas på t.ex. koppartak och som kallas ärg är en blandning av kopparhydroxid och kopparkarbonat (nära saltvatten även kopparklorid) som bildas när koppar kommer i kontakt med syre, koldioxid och vattenånga.
 
Om rännorna stupar har man satt dem med för stort fall..... Stuprör och hängrännor.. Att det ska vara så svårt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.