Skissar just nu på ventilationssystemet i vårt hus.
Kommer nog anlita proffs för beräkningar senare, men vill ändå ha en grov uppskattning vad som krävs i fråga om dimensioner för genomföringar, schakt m.m..

Tänkte köra FTX för bostadsytan (ca 220m2). Kommer inte ihåg var jag har hört det, men skall man ha ett någorlunda tyst och effektivt system skall man ha 125mm anslutning till varje don. Delar två don på ett rör bör man gå upp till 160mm.
Eftersom det totalt blir 8-9 tilluftsdon antar jag att man måste växla upp ytterligare en gång (till 250mm?) när man har tillräckligt många don att försörja. Antalet meter borde ju inverka också (från sista stora förgreningen på 5 don på övervåningen är det ca 16 m till aggregatet).
Vet alltså inte hur man beräknar men finns det någon som har en känsla här för ungefär vad som är rimligt?
 
Storleken beror på hur mycket luft du skall köra i donen.

Vilket senare leder till att samlingskanalerna måste dimensioneras för det sammanlagda värdet av mängden luft i den slingan.

Val av don påverkar mänden luft som kan köras genom den och vilken ljudnivå som kommer att bli aktuell.

Ljud från aggregatet fixar du med ljudämpare placerade så när som möjligt.

8-9 st tilluftdon låter väldigt många för en vanlig villa.

Hur har DU tänkt dig det hela egentligen?


 
För att undvika ljudproblem och kostsamt tryckfall bör du inte gå över 5 m/s i luft hastighet. För att följa normerna så skall du ha 0,35 l/s*m² dvs du skall ha ett total luft flöde på ca 80 l/s så samlingsrören bör vara 160 men du behöver inte då upp mer du kommer få ett tryckfall på ca 1,5 pa/m vilket är helt ok om du inte skall dra väkldigt långa rör !
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.