Håller på att projektera en sommarstuga på ca 100m2, ett plan. Tomten är på berg som sluttar lite (upp till 2m från ena gaveln till andra) men det är inte avskalat helt än så har inget exakt mått. Törs man göra en plintgrund på denna yta och är det överhuvudtaget en god idé? Det verkar ju som om det går att gjuta 2m stolpar men hittar väldigt få bilder på nån som gjort liknande så har inget bra sätt att jämföra förutsättningarna med. Torrt, högt och bra förutsättningar i övrigt.
Alternativ tas gärna emot också. Vill inte spränga. Finns det någon duktig på detta i Sundsvallsområdet månne?
 
Villa Slävik i detta reportage står på betongpelare med ungefär den höjd du är inne på. Pelarna är dubbade i berget. Framgår inte om det är platsgjutna plintar eller prefabricerade pelare.
Med den höjden är det nog bra att låta en konstruktör räkna på grund inkl. pelare.

https://www.byggahus.se/arkitektur/fritidshus-bohuslans-klippor
 
  • Gilla
jansundin
  • Laddar…
Det är inga som helst problem. Men det är varken den billigaste eller enklaste lösningen för en grund.
 
A AG A skrev:
Det är inga som helst problem. Men det är varken den billigaste eller enklaste lösningen för en grund.
Tack för svar! Berätta gärna mer vad du tänker :)
 
Här är ett exempel på plintar på sluttande berg. Den vänstra är närmare 2 m men har stöd av ca 0,7 m återfyllning. Rostfria armeringsjärn hela vägen för de kortare, i den längre endast rostfritt för själva dubben. Dubben går ett par decimeter upp i plinten, därefter vanlig armering fastsvetsad i dubben (kostnadsskäl).
Kan hända att rostfritt är överkurs, men svårt att bedöma hur blött det kan bli runt plintarna och hur fukt ev. kan leta sig fram i skarven mellan berg och plint.

Borrade med vanlig slagborr utan problem. Ett lite finare borr och ett från Biltema, inte någon större skillnad. Körde någon minut med varje borr, som sedan fick svalna medan den andra gick. Ankarmassa i hålen för fixering av armeringsjärn/dubb.
 
  • Person som arbetar med att borra i sluttande berg för plintfundament vid byggprojekt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Silver Flowers och 1 till
  • Laddar…
Inga problem även om att plintarna blir bredare med höjden. I underkant dubbas de fast i berg och på kraftigt lutande ytor kan man behöva plana ut utan en aning så plinten står på jämnare underlag. Rostfria dubb normalt då man alltid får risk för vatten och syre mellan berget och plinten. För bärande konstruktioner får en konstruktör hjälpa med armeringsplaner och betongkvalitet men det kommer naturligt i bygglovet
 
  • Gilla
jansundin
  • Laddar…
Det borde vara en framkomlig väg att göra som räcken på vägbroar.
Där borrar man med kärnborrning diameter 100 mm, 300 mm ner i betongbalkarna ( berg i ditt fall)
Stolpen typ 60 mm massiv fyrkant med rundade hörn som varmgalvaniseras denna gjutes fast med expanderbruk.

Den konstruktion står i 100 år och tål att en lastbil krockade in i räcket.
 
  • Gilla
jansundin
  • Laddar…
Jag har egentligen inga preferenser på vad jag tycker är bäst. Vill bara att det skall bli så billigt och enkelt som möjligt. Kan och vill göra en hel del själv men kommer såklart att behöva viss hjälp då jag inte är någon konstruktör direkt. Skulle kunna fylla upp och göra platta men det kanske blir onödigt mycket fyllande för det?
 
Berg är väl den bästa färdiga grund man kan ha?

Du tar en M20 gängstång som är tillräckligt lång (finns åtminstone upp till 3meter). Borrar med 22mm borr i berget och fäster den med ankarmassa. Sen på med ett rör runt om (ca 250mm innerdiamter), och låter gängstången fungera som armering. I med betong och eventuellt några mindre ~8mm armeringsstänger runt om.

Gängstången centrerar du i betongstolpen/plinten och låter den gå ända upp över betongen för att använda som infästning och finjustering. Justerar höjden gör du med en M20 mutter och en ordentlig bricka
 
  • Gilla
Silver Flowers och 2 till
  • Laddar…
F Finndjävel skrev:
Berg är väl den bästa färdiga grund man kan ha? /QUOTE]

Berg är ett utmärkt underlag för plintar, inte behöver man göra så höga plintar för en vanlig kåk heller. Det räcker ju att frilägga berget, borra dubb och gjuta så att plinten sticker ovan jord, sen går det lätt att ställa en träpelare på plinten som bjälklaget får vila på.
 
Kyl med vatten när du/ni borrar i berg så blir inte borren för varm.
att någon häller en stråle på borren med vattenkanna fungerar utmärkt.
 
  • Gilla
Oskarstr
  • Laddar…
J jansundin skrev:
Tack för svar! Berätta gärna mer vad du tänker :)
Först och främst behöver du nig en konstruktör, som inte är billigt. Vaje pelare behöver en hel del rostfri armering vilket inte heller är billigt. Vidare är det lite krav på den betong som behövs.
Sen är frågan hur många du orkar att göra. Sannolikt blir spännvidden för syllen väldigt lång, vilket kanske kräver en stålbalk, som är dyr, och kräver konstruktör.
Det är dessutom mycket jobb.
Jag skulle istället föreslå att gjuta en 20cm bred sula längs berget, för att få en rak platå. Därefter ställa vanliga träreglar cc60/120cm, att bygga huset på.
 
Tack för alla svar.
Är det en enklare lösning då att gjuta stödmur som man kan fylla massor mot och sedan gjuta platta på toppen?
Hur "brant" kan en sådan fyllning göras? Exempel: 1m stödmur och sedan 45 graders vinkel med massor.
På detta sätt skulle fyllningen inte ta lika stor yta av tomten och altanen runt huset skulle lätt täcka den.
 
J jansundin skrev:
Kan och vill göra en hel del själv men kommer såklart att behöva viss hjälp då jag inte är någon konstruktör direkt.
En plitgrund till en sommarstuga behöver knappast någon konstruktör, sånt arbete har folk traditionellt gjort själva för hand och är du obekväm med det arbetet tar du lämpligen in offerter på jobbet från några lokala markentreprenörer.

Gjut inte så högt, betong riskerar att bli en bristvara i Sverige och det är onödigt att förbruka en massa dyrbara ändliga resurser då det räcker att komma över marknivå med plintarna. Det som är ovan mark är lättare och billigare att bygga med trä.

Pratet om dubbar i rostfritt tycker jag du kan ta lätt på, de flesta sommarstugor har nog i bästa fall 1-3 vanl 10mm kamstål som dubb i berg eller storsten och plintarna de står kvar där de ställdes för kanske 40-80år sedan, det är mycket värre att få grunden stabil för den som försöker bygga på lösan sand. Är man oroligt lagd kan man ju använda galvat mtrl till dubben och sätta fast dem med expanderbetong i berget.

Om du vill använda limträ eller stålbalk behöver knappast någon konstruktör för detta då dimensionerings tabeller finns tillgängliga online numera. Jag rekommenderar SvensktTräs 'lathunden' där man lätt ser vilka spännvidder vanligt virke klarar och om och när det är idé att använda limtä.
 
  • Gilla
Edlunn och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.