Har tittat på ett 1,5 planshus, som har ett bra lantligt läge, men ändå nära buss och 15min från centrum i Borås. Läget är precis som jag vill ha det, men problemet är bara att det är byggt 1980 med platta på mark.

Det var ju inte fören senare delen av 80-talet som man förstod att man behöver isolera rejält under betongplattan för att minska risken för mögel/fukt -problem.

Enligt säljaren finns det ev. ett litet lager med något svart material under plattan, ev. stenull. I plattan är vattenrören till elementen ingjutna. Golven ligger direkt på plattan och är dels laminatgolv och dels klinkers. Under laminatgolven lade man foam och under klinkersen finns elvärme. Alla golv på undervåningen byttes 1999, då det låg en ful heltäckningsmatta där innan.

Är dessa golv något som håller i längden eller riskerar det sluta med att alla golv måste bytas mot nivellgolv i framtiden?

Huset är varudeklarerat och man har bl.a. klagat på att man inte såg något tätskikt sticka ut i golvbrunnen. Badrummet var utfört av en kompis till dem 1999. Klinkers lagda på en primer direkt på plattan, enligt säljaren. Ska det inte vara ett tätskikt emellan, eller är primern ett tätskikt?

Provborrning i syllarna visade en fuktkvot på 13,8%, vilket är under gränsvärde på 17%.

Huset kostar 1 500 000, vilket är normalt eller strax under normalt för området.

Hur hade ni gjort?
- Satsat på detta hus med bra läget, eller struntat i att köpa ett problem?
 
Redigerat:
Alla hus har sina brister, det perfekta huset finns inte.
Det kanske inte var världens klokaste att lägga elgolvvärme på undervåningen om det inte är välisolerad platta (= det blir dyrt) men det låter som att det dessutom finns vattenburna radiatorer? Då kan golvvärmen jobba som komfort och då behöver det inte bli så dyr drift. Finns inte driftskostnaden uppgiven?

Vi bor själva i ett hus från -75 med ingjutna syllar och vi har hittils klarat oss från nivellgolv. Är du medveten om risken så är mycket vunnet.

Priset är väl satt med tanke på badrummet kan man tro. Har det hållt i 13 år så håller det nog ett tag till, men det är klokt att du undersöker det extra noga så att du vet vad du har att vänta.

Tror du du har hittat ett hus du vill ha så handlar det mest om att lära känna det så du kan sätta ett max pris som du inte tycker det är värt. Skavanker har alla hus så det viktigaste för dig är att få reda på din totalkostnad.
 
Oisolerad platta på mark är inte riskkonstruktion så länge man inte man inte har några uppreglade golvkonstruktioner på den. Men därimot så bör ni räkna med att golven kommer vara kalla att gå på, så köper ni huset kan det vara bra ide att investera i ett par tofflor också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.