Vi har upptäckt att det sitter åldersbeständig plast under isoleringen i golvet mot krypgrunden, finns det något positivt med en sådan konstruktion?
 
Känns fel. Plast skall vara mot den varma sidan.
 
  • Gilla
seniorkonsult
  • Laddar…
Det låter inte alls lämpligt. Även om det inte verkar ovanligt.

Edit: Missade att det var krypgrund. Där brukar det inte sitta, och ska inte göra det.
 
Redigerat:
Måste säga att det är direkt olämpligt eftersom man riskerar att fukt kondenserar mot den kalla plasten och blir kvar där. Vattnet kan dessutom inte rinna undan nånstans heller och risken finns alltså att det blir bassänger i trossbotten med tiden.

Ut med luftmadrasser på golven så blir det vattensäng med tiden. :)

Underst ska man ha ingenting, eller nåt som är diffusionsöppet. Plast är definitivt inte diffusionsöppet.
 
  • Gilla
seniorkonsult
  • Laddar…
Jo, vi har just upptäckt den hårda vägen att det blir bassänger ovanpå plasten... Ska kolla med besiktningsmannen som besiktade huset när vi köpte det, han anmärkte inte på att det var plast under isoleringen (trots att den gick att se). Man lär sig så länge man har hus, synd att man inte kunde allt från början!
 
Om bjälklaget har blivit i "bassängerna" så kan du nog göra så här:
1. Bort med all plast.
2. Stäng all ventilation till grunden.
3. In med en avfuktare och låt den gå på fullt spett.
4. Mät fuktkvoter i bjälklaget. När det är nere på drägliga nivåer så kör du avfuktaren ett tag till (några veckor eller nån månad. Sen är det bra (hoppas man).
5. Om det behövs så kan du alltid slå upp vindskyddsfilm på undersidan. Den är diffusionsöppen och den skyddar någorlunda mot att luft rör sig igenom bjälklaget. Kan vara bra om det blåser genom grunden. Dessutom håller den upp isoleringen. Hålls fast i bjälklaget genom att spika fast den med läkt. Eller så använder du asfaboard.
6. Glöm inte öppna ventilationen igen.

Och så kan jag föreslå mögelsprutning av grunden om det behövs. Och bor du i Mälardalen så kan jag göra det åt dig. :)
 
Tack för tipsen! Vi har nu tagit bort plast/blöt isolering och kör luftavfuktare, även om det rann ut några liter vatten så ser det mindre hemskt ut än väntat.

Måste man ta bort allt angripet trä? Eller räcker det med att torka upp och behandla med något anti-mögel-medel?

Vattnet kommer från en dålig golvbrunn, antar att skadan hade blivit mindre utan plasten, den hade i alla fall varit lättare att upptäcka. Vi visste att golvbrunnen saknade klämring när vi köpte huset, så vi har inte använt den duschen sen vi flyttade in för ett år sedan, vattnet har alltså stått där länge, ännu konstigare att det inte är värre än det är!.
 
Är det enbart mögel så bör det räcka med mögelmedel. Jag rekommenderar Jape Mögelfri eftersom det innehåller spårmedel som syns i UV-ljus. Då stänger man så det blir mörkt och lyser med UV-ljus, då lyser det man behandlat blåaktigt och det man missat är nästan mörkt.

Har virket börjat röta så får man ta ställning till om bjälklaget bär tillräckligt bra som det är. Rötan slutar när fukthalten blir låg nog. Lättaste sättet att kolla efter röta är att trycka in spetsen på en morakniv i virket. Då känner man om det ruttet eller inte.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Tack igen! Får se om vi tar hem nån kunnig för att kontrollera skadorna när det väl har torkat. Vi tänker göra ett helkaklat badrum ovanpå vattenskadan, så reglarna ska hur som helst förtätas.
 
  • Gilla
Robban_C
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.