Hej,

En fråga angående byggnad i tomtgräns.

I den fram till 1987 gällande byggnadsstadgan (BS), stod i 39 § ”att byggnad, som ej sammanbygges eller kan förväntas komma att sammanbyggas med byggnad på granntomt, icke må läggas på mindre avstånd från gränsen mot denna än som motsvarar hälften av den för byggnaden tillåtna största höjden och ej närmare gränsen än 4,5 meter”.

Motsvarande bestämmelse finns ej i plan- och bygglagen (PBL), i vilken i stället förutsätts att i detaljplan tas in bestämmelser om placering av byggnad, om detta anses lämpligt (5 kap 7 §). Därutöver finns i 17 kap 4 §, en övergångsbestämmelse, som säger: ”Om inte annat är föreskrivet i sådan plan eller bestämmelse som enligt första stycket skall gälla som detaljplan enligt denna lag, skall 39 § byggnadsstadgan (1959:612) tillämpas som bestämmelse i planen”.


I vårt fall finns det i gällande detaljplan inget i text angivet om avstånd mellan byggnad och tomtgräns. Däremot finns en plankarta som visar byggrätt, prickmark och korsprickad mark för varje enskild fastighet. I vår fastighets fall (parhus) visar plankartan att vi har en byggrätt som går ända till tomtgräns åt det håll där vår fastighet är sammanbyggd med den andra delen av parhuset.

Vi vill nu utnyttja vår byggrätt och bygga till vårt hus. Grannen (andra delen av parhuset) är negativ. Vår byggrätt är ca 5,5 meter bred och 11 meter lång. Hur bör man tolka lagen: kan vi uppföra vår tillbyggnad i tomtgräns? Om 4,5 meters avstånd gäller innebär det att vi har en byggrätt kvar på cirka 1 meter - det skulle alltså i så fall vara omöjligt att bygga till.

Tacksam för råd om tolkning av lagen!
 
Stickan56
Varför inte fråga din kommun? Det är ju ändå där det avgörs.

MVH Stickan
 
Byggnadsnämnden i vår kommun har gett avslag till bygglov i ett liknande fall och hänvisar till 39 paragrafen enligt ovan. Vi undrar om detta verkligen är riktigt - är inte plankartan gällande? Därför vill vi ta in fler exempel och tolkningar innan vi går vidare med vår bygglovsansökan.
 
Om detaljplanen inte anger ett avstånd till tomtgräns explicit så tror jag att det är de gamla 4,5 meter som gäller, och det oavsett om prickmark är utritat på kartan eller inte.

Att mark är prickad på kartan betyder att man inte får bygga på den utan dispens, men det finns ingen motsatt garanti om att mark som inte är prickad får bebyggas.
 
När vann detaljplanen laga kraft? allt handlar om det..
 
Detaljplanen är från tidigt 80-tal, 1982 eller 1983 har jag för mig. På plankartan har man streckat en del av tomten (ca 5,5 x 11 meter) där en sida ligger direkt mot tomtgräns och markerat som byggrätt. Vad innebär det här årtalet för oss?
 
Novis81: Det innebär att detaljplanen är antagen innan PBL 1987, och betyder att du måste bygga minst 4,5m ifrån gräns. I detaljplaner som är gjorda efter 1987 så måste avståndet vara angivet i planbestämmelserna för att gälla.

Så har vi tolkat det iaf i vår kommun.
 
O
Det är väldigt troligt att det är 4,5m från gräns som gäller. Hade något annat mått varit giltigt så borde det stått på detaljplanen. Tyvärr
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.