Nu börjar det närma sig, och snart ska innertaket i köket reglas. Frågan är hur jag ska placera spottarna. Jag hade tänkt ha en slinga med arbetsbelysning och en med "ätbelysning" över köksön. Båda slingorna med dimmer.

Hur hade ni satt spottarna? Rita gärna på skissen och bifoga den här igen.

Köket är 4,7x4 meter stort, rektanglarna på väggen vid diskbänken är låga öppna väggskåp (IKEA | hem | Kök | FristÃ¥ende kök | BRAVAD solitärkök | BRAVAD Vägghylla). Köket är vitt med ekskivor, mellangrått klinkergolv och ljust kakel på väggarna.

Köket i övrigt är genomgånget i detta forum på både tvären och längden, så där blir det inga ändringar nu :D
 
  • belysning2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
hmm, ingen som har några idéer hur jag ska kasta ut mina spottar, är det viktigt med symetri eller ska man gå mer på exakt var man behöver dem?
 
Jag hade satt spottarn över bänkarna i en rak linje typ 30 cm från väggen och ca 1m mellan varje(du får väl mäta så avståndet mellan dem stämmer i hörnen) och sedan ha en stor frihängande lampa överköksbordet.
 
Jag skulle nog sätta dem över bänkarna, men lite längre ut. Så de kanske ligger precis över kanten på bänken, dvs ca 60cm ut. Över köksön 2 spottar, men kanske en matris med fyra där så att 2 kan ge lite allmän belysning över området mellan köksö och kyl/frys. men är lite osäker på måtten här, jag tror att det är lagom att ha drygt en meter mellan spottarna (120 cm ger en i vartannat fack mellan bjälkarna.)
 
Blir det verkligen bra arbetsbelysning o bara ha spottar i taket ? Kommer man int skugga ljuset när man står och arbetar vid en bänk? Jag har ju hört att det finns sådana som bakar och grejjar, då står man väl över bänken o knådar o håller på ett tag.. :)

Vi har inga överskåp, men skall ha några hyllplan som jag skall ha spottar i.
Jag hade satt spottar i dina väggskåp oxå förutom dina takspottar.

Lycka till!

/ Fredrik
 
Jag har funderat på det där med arbetsbelysning, och i sommarstugan har vi bara spottar, det funkar, men jag kanske inte tycker det i ett "ordinarie" kök, däremot är det en superbra idé att sätta spottar i väggskåpen också, det ska utvärderas... :)

Hempularen, några fack och bjälkar och sånt behöver vi inte ta hänsyn till... här är det 15 cm armerad betong som gäller :D och sedan ett innertak reglat av plåt med gips på...
 
Håller själv på mycket att fundera på köksbelysningen och tycker det är ÖVERKURS! Var i veckan i kontakt m proffs på detta. Om man inte har överskåp så ger spottar i taken tydligen fullgod arbetsbelysning. Dock är det viktigt att lamporna inte är för långt ut (läs tidigare förslag på ca 60 cm) då är risken större att man skymmer ljuset om man böjer sig fram. Det ska vara mitt över, typ ca 30 cm. Ljuskäglan blir ca 1 m när den landar på bänken. Det finns tydligen i ofs spotar m olika vinkel på käglan (45°, 30°, 10° ex). Om man inte har överskåp så kan man sätta också en diskret burkliknande lampa (halogen) direkt på väggen, strax under ögonhöjd, så ger även den fullgott arbetsljus (lät fräckt tyckte jag). Detta är väl ett alternativ om man har en vacker vägg som man vill belysa. 1 m mellan takspottarna var visst att rekommendera. Som sagt det kan bli hur komplicerat som helst.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.