Hej Mattias,

personligen föredrar jag ett symmetriskt mönster. Finns det någon särskild anledning till att du inte har placerat några spots över badkaret? I våra badrum har vi satt spotsen som nummer sex på en tärning i det stora badrummet och som nummer fem på en tärning i det lilla.
 
Vi är mer på Mattias linje att placera dom efter funktion. Satte 1 över duschen, toan, handfatet och innanför dörren, tot 4 st. Blev inte symmetriskt men bra ljus där du är. Tycker ditt förslag ser bra ut!
 
Vi hade en idé om hur spottarna i vårt badrum skulle sitta.
Som tur var satte jag upp dom provisoriskt först för att kolla hur ljuset blev. Det blev inte alls bra. Vi fick ändra om ganska mycket för att få bra ljus överallt.

Mitt tips är alltså att om möjligt testa innan du bestämmer dig.

Lycka till!
 
defenetivt ett sumetriskt mönster så hela badrumet blir lika ljudt & så lite skuggor som möjligt.

dom ska sitta "längs" väggarna så du drar nytta av att ljuset stutsar i väggen & slipper en mörk kant på överkanten av väggen
 
Hemmakatten
Tycker också en symmetrisk placering är bäst och ser minst oroligt ut.

Tittade just på vår belysningsplan för huset (spottarna är inte uppsatta ännu) och där har vi spottar både över badkaret och i duschen. Det finns spottar med rätt IP-klass som klarar våtutrymmen.

Dock har vi ingen spott DIREKT över toan, utan den sitter lite framför toan. Detta för att man annars skymmer ljuset med kroppen och det kan då bli problem om man brukar sitta o läsa i badrummet.

Vi har inte heller några spottar över handfatet, utan precis som ni inbyggd belysning just där.

Det är också viktigt, tycker vi, att man har dimmer kopplat till spottarna. Ibland vill man ha mer ljus och ibland lite mer myspys-ljus.
 
Hade en belysningsexpert som hjälpte till med planneringen av mitt badrum. Råden var bla:
Belys det som ska belysas. Lampor mitt i rummet onödigt sätt istället utmed väggarna. Tänk dig var man står så det inte blir förargliga skuggor. Olika tändningsmöjligheter. Använda 12V, de ger ett mjukare och bättre ljus.

Med de råden... Så ska definitvit lampan över toan flyttas mot väggen annars har du en spott mitt i huvudet. Ska spegel och taklamporna gå på samma tändning? Tror inte det... så sätt 2 på var sida om hadfatet. Spotten vid dörren flytta den åt sidan. Flytta närmre handdukstorken. 2 spottar över badet utmed varsin vägg.

Ungefär så har jag gjort. Har inte tagit det i bruk än ( ligger lååångt fram i tiden  :( )men burkarna sitter där (avlånga så att det finns justeringsmån). Så jag kan inte säga hur det blev, tyvärr.
Istället för spottar vid badet ska jag ha fiberljus typ stjärnhimmel. Dessutom satt jag en extra burk i mitten på badrummet om det skulle visa sig att man behöver ljus mitt i rummet så är det bara å göra hål och sätta en där med. Använd IP44 så är det inga problem med badet.

Det var mina tips...
 
Mattias.jo1 skrev:
Kanske detta är ett alternativt, men frågan om man behöver några i taket över handfatet när man redan har i skåpet?
Nu ser det mycket bättre ut! Jag skulle dock skjuta ut ytterraderna ytterligare något mot väggarna. Jag har bifogat en mycket förenklad skiss, som illustrerar hur jag menar (bilden till vänster är ditt senaste förslag, bilden till höger visar mina tankar). Jag upplever symmetrin som jätteviktig när det handlar om spots i badrum. Du kommer förmdligen att reta halvt ihjäl dig senare annars...
 
Jenny o ola har det bästa förslagen hittils, dvs, belys väggen som i sin tur lyser upp rummet !
 
sista förslaget ser bäst ut, dock lite väl långt ut mot väggarna. jag skulle hålla 40cm från väggarna & sen låta detta styra hur mönstret blir & andvända mig av 9 spottar
 
Det beror väl helt på vilken typ av spot samt vilken säkerhetsklassificering den har??

Jättebra med symmetrin! Hur stort är badrummet? Jag upplever att du har ganska många spots.
 
Mattias.jo1 skrev:
Skall fundera lite hur jag skall göra......om man läser bestämmelserna får man inte ha en spott närmare än 60cm från duschhuvudet. nytt förslag.

[länk]

/Mattias

du får ha spotar i golvet i durschen om du vill. allt handlar bara om att man ska ha rätt IP klass på rätt ställe
 
Kastar en liten sten i spotlightglashuset....

Har du funderat på att komplettera med någon annan slags armatur som inte är en spotlight. De ger oftast ett mycket bättre allmänljus. Personligen tycker jag det är fint när även det nya släta fina taket får lite ljus. Om du bara har spottar och kanske ett mörkt golv så blir det inte särskilt ljust även med många spotar.
 
fremag skrev:
Kastar en liten sten i spotlightglashuset....

Har du funderat på att komplettera med någon annan slags armatur som inte är en spotlight. De ger oftast ett mycket bättre allmänljus. Personligen tycker jag det är fint när även det nya släta fina taket får lite ljus. Om du bara har spottar och kanske ett mörkt golv så blir det inte särskilt ljust även med många spotar.
Jag har mörkt klinkers på golvet & bara spottar, det blir inte mörkt. mina spottar har frostat glas.
jag har förutom sopttarna i taket 6 spottar i badrums spegeln 3 över spegel & 3 undeer spegeln
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.