Hej håller på att dra fram elen till lysrörsarmaturerna i taket på mitt nybyggda garage, men har beslutsångest hur jag ska placera dom och hur många det behövs. Jag har gjort 2 grovaskisser på dom alternativ jag tänker på men jag är öppen för andra förslag

Alternativ 1, lysrören kommer ganska långt ut mot väggarna då garaget inte är så brett. Dom två närmast porten kommer också täckas när porten är öppen.

. Grovvskiss av garage med planerad placering för lysrörsarmaturer, dörr och fönster markerade.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Alternativ 2. lysrören hamnar i mitten men ett kommer täckas då porten är öppen.

Skiss av garage med planerade positioner för lysrörsarmaturer, dörr, fönster och måttangivelser.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Hur tycker ni? Jag hade tänkt använda en ganska lågbyggande armatur som därför kommer att rymmas ovanför porten då den är i öppet läge.



Bonusfråga!: Kan jag på något sätt via typ ett relä? eller kontaktor? bryta garagets kommande ytterbelysning via en strömställare i huset som ligger under en annan central.


mvh
Jesper
 
Jag hade valt det första alternativet. Då ser du mycket bättre när du lämna bilen.
 
Tror du att det är en bra idé att centrera in dom så att dom monteras med ca 1m mellanrum? Mina bilder är som du kanske förstår långt ifrån skalenliga =)
 
Skall du använda garaget för mer än bara parkera bilen så sätt in fler armaturer än 5. Man kan inte ha för många.......
 
Fast 5 armaturer på 35m2 tycker jag är ganska mycket?
 
JeppeKa skrev:
Fast 5 armaturer på 35m2 tycker jag är ganska mycket?
Det är det inte.
 
Inte mitt över bilen, man vill ha ljuset på sidorna. Du kan till och med sätta dem ända ut mot väggarna.
 
Martin_B
Du kan (nästan) aldrig få för mycket ljus i ett garage om du även har tänkt att meka med bilen, snickra etc. i samma utrymme.

Sätt ut armaturer på de bästa ställen strategiskt, åtminstone som enl. alternativ 1. Räcker inte det så fyller du bara på sedan. Hade du tänkt att dra VP rör till dessa för du inte vill ha ledningar synligt, så dra extra rör redan från början och sätt extra dosor i taket. Sedan på med kåpa på de som inte används.

Du kommer nog snart märka att belysningen hade kunnat vara "bättre", kan jag nästan garantera :)

Skall du enbart tända för att gå in och ur bilen i princip, eller hämta/lämna trädgårdsredskap, så räcker det med några enstaka armaturer, men skall du utföra arbeten, kanske precisionsarbeten, så måste du ha rejält med belysning om du inte vill anstränga ögonen för mycket.
 
Martin_B
Du bör förresten även dela upp belysningen på åtminstone två grupper, så du slipper tända allt när du bara skall in och ur bilen.

Så en allmänbelysning samt en arbetsbelysning bör du ha.
 
JeppeKa skrev:
Bonusfråga!: Kan jag på något sätt via typ ett relä? eller kontaktor? bryta garagets kommande ytterbelysning via en strömställare i huset som ligger under en annan central.
Enklast vore trådlös styrning mha t.ex Nexas produkter. Annars behövs en separat (manöver)kabel från huset till garaget.
 
Jag har ett liknande garage och jag har mina lysrör som ditt alternativ 1. De längsgående lysrören är placerade ovanför bilens ytterkanter och det tvärgående är placerat längst in men vinklat i en 45 graders lutning. Det gör att jag har ljus både ovanpå och bredvid bilen. Jag har funderat på ett 6:e lysrör ovanför porten, också det vinklat, men det har inte blivit av ännu.

Jag hade tidigare lysrör placerade enligt ditt alternativ 2 och det var värdelöst. Ljust ovanpå men mörkt bredvid bilen och öppnade man huven så skymde den ljuset för motorn.
 
Hade ett liknande garage som du i min förra fastighet.
Där satte jag lysarmaturerna som på din första ritning. Placering av armaturerna var mitt i mellan "bilsida" och hyllkant.
(Jag hade hyllor på sidoväggarna.) Då blev det ljust på sidorna av bilen där man jobbar med bromsar och däck.
Satte även en stor (2 x 36 W) lysrörsarmatur på väggen ovanför garageporten, armaturen vinklade jag snett neråt.
Upplevde att detta var en bra lösning. Jag hade det garaget i 16 år och upplevde aldrig att det var ont om ljus eller skuggit. Jag kompletterade med en lampa (vanlig E27-sockel) mitt i taket som gick på separat strömbrytare, denna lampa användes när man gick in för att hämta/lämna något i garaget. Kändes onödigt att tända 420 W lysrör varenda gång man skulle in i garaget.
Strömbrytaren för de 6 lysrörsarmaturerna satte jag på ca 170 cm höjd över golvet medans strömbrytaren för den ensamma lampan i taket satt på normal höjd.
Bägge brytarna satt till höger innanför dörren till garaget.
Hade jag satt en dubbel strömbrytare på normal höjd innanför dörren hade min sambo och mina barn tänt alla lamporna varenda gång de gick ut i garaget. Mänskligt beteende.
 
  • Gilla
Carlk
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.