Inköpte en Philips LED 6,3 W 12 V GU 5,3 dimbar i lördags (min första av denna typ och fabrikat)

På förpackningen står instant 100%. = att den ska ha full lyskraft omedelbart tolkar jag det som?

Första dagen tog det ca 5 min för lampan att tända, idag tog det mer än 15 min som jag tog tiden sedan tröttnade jag. Det blev kanske 20 min innan den tände.

Dimbarheten består i att man knappt märkbart får ner ljusintensiteten från 100% till kanske 90%.

- Det kallar inte jag dimbar.

Den sitter inomhus i en öppen armatur.

Skickade en fråga till Philips kundtjänst och frågade hur dom ansåg att den skulle fungera.

Fick i retur en massa frågor - inga svar och begäran om bilder på förpackning och hur det såg ut när den var dimmad.

Till saken hör att deras kontaktformulär är väldigt svår, (åtminstone för mig) att bifoga filer och på begäran hade dom ingen alternativ mejladress.


Hallå, hur mycket tid är det vettigt att lägga ner för att klaga/utröna funktionen för inköpspris 110:-.

MEN JAG TYCKER ATT PRODUKTEN ÄR SKIT till motsatsen kan bevisas.

Någon på BH som har erfarenhet av produkten?
 
Sannolikt är väl lampan inte kompatibel med din dimmer.
 
Tyvärr så har jag samma erfarenheter men mitt råd är att gå tillbaka till försäljaren och reklamera, det är nog det enda sättet att kunna påverka och förändra de långlivade och energisnåla lamporna som håller ett år, är värdelösa ihop med en dimmer och har olika ljusvärden trots att de enligt förpackningen skall vara likvärdiga.
Vi fick våra utbytta, i en kristallkrona blev vi tvungna att sätta in en konventionell lampa, alltså en med glödtråd, och dimrarna måste belastas med fler strömförbrukare.
De lampor som vi har idag blev oerhört mycket dyrare men fungerar någorlunda tillfredställande, med tanke på att de ligger på1-3 Watt och håller de då i 25 år som utlovats så är de väl värda sitt pris.
 
Vilken dimmer använder du? Den måste vara kompatibel med LED annars kan det fungera så som du beskriver.
Bara för att det står att den är dimbar betyder det inte att den fungerar med alla dimmers som finns, LED behöver speciella dimmers i de flesta fall.
 
Ja, jag har äntligen fått kontakt och dialog med Philips kundtjänst och budskapet var att ja dimmer hade betydelse.

Men som konsument skall man inte,anser jag, behöva veta tekniken bakom.
Det skall klart framgå på förpackningen vilken typ av dimmer som skall användas. Det var tydligen så att det inte var en sorts dimmer till alla LED utan det kunde variera med lampans fabrikat, om jag förstod det rätt. :confused:

Vad jag har för dimmer? Ja, jag vet att den sitter bakom en vit vrid/tryckknapp. :surprised: Skall man behöva vara elektriker för att köpa en LED lampa och veta vilken typ av dimmer som monterats. Denna monterades av elektriker när huset byggdes.
 
richardtenggren
Det finns lite olika tabeller med vilka lampor som funkar till vilka dimrar och vice versa. Största problemet jag märkt är att vissa tabeller är lite förlegade, tex schneiders.

Här är en tabell jag hittade från Philips när jag kollat efter nya lampor till vårt badrum, de vi har idag går inte tillräckligt lågt i ljusstyrka, men de har också några år på nacken.

http://www.lighting.philips.de/b-da...62942_Professional_LEDlamps_Dimmer_MV_A01.pdf
 
Som jag förstod det var det skillnad på sortiment till konsumenter och till "proffs".

Dom lovade att skicka en länk. Tiden får väl utvisa om utlovad länk överensstämmer med Richards länk.
 
Ja, visst är det enkelt? Senast jag pratade med en elektriker om detta så suckade han mest och sa att han mestadels körde med eltakos dosdimmer för den funkade i 90% av fallen.

Så först byter man lampan för en hundralapp eller så och sen får man byta dimmern för +500 kr....
 
Fick idag lite input från en elektriker.

Dimmers som monterats har arbetsområde 40-130W.

Min halogen lampa på 20 W var tydligen på gränsen men det fungerade.

När jag då sätter i en 6,3 W LED så blir det på tok för låg belastning för att dimmern ska fungera normalt. Tända och släcka går ju för all del.

Nya dimmers finns numera som klarar väldigt låga belastningar typ LED:ar, men denna typ av dimmers kostade 700:- (elektriker pris - finns kanske någonstans till smakligare pris) men det lär ta vääääldigt lång tid innan intjäningstiden är avklarad. Skulle tro, så lång tid att det är dags att sätta i nya grejor långt innan dess. :wow:
 
richardtenggren
Ja, den sista kostar tydligen 592:- inkl. frakt (ja, jag vet vid köp av fler = ngt billigare) men att byta befintliga fungerande till dessa bara för att kunna sätta en 6,3 W istf halogen 20 W är lite surt tycker jag..

Sen förstod jag att det var den totala lasten över dimmern som avgjorde. har man ett antal lampor över samma dimmer skulle det enligt uppgift fungera bättre.
 
roland53 skrev:
Sen förstod jag att det var den totala lasten över dimmern som avgjorde. har man ett antal lampor över samma dimmer skulle det enligt uppgift fungera bättre.
Så är det. Fast en dimmer som inte är avsedd för LED har fler brister än "lägstawatt". LED är mycket tuffare i tändningen så 40W LED kan inte räknas som 40W halogen. Det är därför det finns speciella LED-dimmers, de klarar startströmmen (eller var det spänning?) mycket bättre än traditionella dimmers.
 
Det fanns en tid där dimmers bara hade hand om glödlampor och världen var enkel. Nu ska dimrarna styra både glöd, energisparlampor, och LED utav olika konstruktioner. Alla har olika elektriska egenskaper. Ganska ofta fungerar inte dimrarna med LED men ofta ändå. Det enda som hjälper är att titta i tabeller, eller prova. Inga garantier finns.
 
Jag har nu inköpt och monterat en dimmer från Hornbach á 398:-, som heter Vadsbo Universal dimmer VD100 1-100W "anpassad för LED".

Ja, nu har jag inte provat den mer än någon dag, den tycks kunna dimra från 0 till full ljusstyrka, men verkar inte riktigt överens med LED lampan när den ska tända... kan ibland bli omedelbart och ibland får man vänta en stund och ibland får man slå till och från och fibbla lite....

Återstår att se om det är själva LED eller dimmern det beror på.:rolleyes:

Philips har lovat att skicka en ny lampa. (y)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.