Har köpt en ny spis avsedd för 230V som levererades med en perilexkontakt. I väggen idag sitter ett Norwescouttag som är avsäkrat med enfas 20A. Vad finns det för alternativ för att få ihop detta?
 
Du får titta på inkopplingsanvisningen som finns på spisen där kabeln går in. Ev. sitter anvisningen bakom en liten lucka där. Och då får du kolla om det finns något enfas alternativ för inkoppling. Det finns ofta, men inte alltid. Det brukar innebära att man byglar ihop två eller tre anslutningar i spisen.

OM det finns ett alternativ för enfas, så får du byta kabeln (den är troligen för klen, för enfas) till en 3 ledare med 2,5 kvmm area och norwescoplugg.

Med sin perilexkontakt är spisen troligen kopplad för två eller tre matande faser på 16A. Då är kabeln oftast 1,5 kvmm. Enligt tumregler gäller 10A 1,5 kvmm, 16A 2,5 kvmm, 20A 4 kvmm. Men det gäller för fast förlagda ledningar. En anslutningskabel som går relativt öppet (kylning) kan då göras en klass klenare.

Ett större alternativ, vore att dra fram trefas till spisen. Men det är ju beroende av att du måste ha trefas tillgängligt (antar att det gäller en lägenhet?).
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Stort tack för svar, var något sådant jag misstänkte att jag behövde göra. Alternativ för enfas finns, sitter ett inkopplingsschema, med ett alternativ som den uppe till vänster på baksidan av spisen (har inte möjlighet att ta exakt bild just nu).


Inkopplingsschema för enfas och trefas till spis med belysning på enfas-uppkopplingen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Är tyvärr gammal lägenhet med enfas så alternativ med trefas är nog inte aktuellt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.