Vår inkommande vattenledning (PEM) går runt huset till ett rum på husets baksida där vattenmätaren sitter. Pga frysrisk (går inte att gräva pga berg) vill vi dra om ledningen så den går genom huset istället för runt om. Heldraget blir det därmed.

Vad säger lagen, försäkringsbolagen och det sunda förnuftet om att dra PEM slang inomhus mellan golv- och betonggolv till vattenmätaren? Krävs det att PEM slangen kapas och tex koppar tar vid när det går in i huset?
 
Tänkte precis skriva att det kanske är enklare att få dit kopparrör.

Protte
 
Wirsbo Combi-pex rör-i-rör kan ni förlägga dolt i huset.

Alternativt lägger ni ju bara i en självjusterade värmekabel i Pem-röret, kostar inte många kronor och är enkelt gjort. Samtidigt isolerar ni röret lite så får ni minimal el-åtgång.
 
Tack för svar, har kollat med försäkringsbolaget och de säger att bara det är gjort enligt branschregler är det ok.

Visst vi har funderat på värmekabel men det för ju in en osäkerhetsfaktor om den lägger av.

Enklast och billigast vore att dra om den befintliga PEM slangen med isolering för kondensen så den går under gillestugans golv (som vi ändå ska byta ut) liggandes på betonggolvet. Fördelen är att befintlig PEM räcker hela vägen utan skarv ändå från gatan.

Ska man gå över till koppar när det gå in i huset (vilket blir gillestugan) måste det ju bli en inspektionslucka, tätskikt, läckageskvaller etc där :(

Så frågan kvarstår egentligen, är det ok enligt branschregler att dra en PEM vattenledning inomhus dolt om den saknar skarvar?
 
Hur mycket går det att komma ned med slangen dvs hur långt ned är det till berget.
Överväg att lägga markisolering ovanpå slangen där den ligger, lägger man 120 cm brett direkt ovanpå slangen så kommer markvärmen underifrån att hålla slangen frostfri.

Det fungerar i Umeå så det borde funka i VG också.

Protte
 
Det är tajt, skulle tro det är ca 30 cm med makadam och sprängsten ner till berget. Svårt att komma förbi stor sprängsten sedan ger väl inte makadam den bästa isoleringen heller?
 
Någonstans i bakhuvudet ekar det att man inte får dra PEM-slang inomhus. Är det inte så??
 
Ja det är just det som ekar i mitt huvud också. Därför jag frågar. Har ju inte sett PEM i bostadsutrymmen. Är det att PEM slangen utvecklar giftig gas när den brinner??
 
Kanske troligare att den inte är speciellt motståndskraftig mot gnagare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.