Jag funderar på att ha parket i köket för att fålite värme i ett annat ganska sterilt kök. Merbau eller Jatoba blir det nog. Oljat förmodligen. Nån som har erfarenheter? Fördelar nackdelar? Jag har en son på 1 år så det blir lite använt. Ska nog köra på ett 14 mm så man kan slipa om några år. Men som sagt tar jag gärna emot erfarenheter...
 
För 10 år sen lade vi in ekparkett i vårat kombinerade kök-vardagsrum. Vi har 2 barn som är 6 och 4 år så det har härjats en hel del kan jag lova. Vi valde också ett 14 mm för att kunna slipa det, vilket vi inte tyckt vi behöver ännu. Visst är det slitet på sina ställen men överlag ger det fortfarande ett jättefräscht och varmt intryck. Trä är dessutom ett skönt material för barnfötter att springa på (och även trilla på för den delen). Vårat är visserligen lackat, vilket innebär att det blir lite hårdare, men samtidigt syns skadorna lättare, det är lättare att fixa till ett oljat golv. Jag rekommenderar varmt trägolv, skulle själv inte kunna tänka mig nåt annat.
 
välj INTE oljat! det kräver underhåll om inte detta görs ser golvet fult ut efter något år.Välj istället Lackad med matt yta ser nästa ut som oljat men minimalt med underhåll.
 
Vi hade klinkers i köket tidigare och även vi har valt parkett. Byggmax oljad ek 3-stav, 14 mm. Är mycket nöjd än så länge. fast vi har ju inte haft det så länge än. Mjukt att stå på och för barnen att ramla på. Lätt att hålla rent. Ger värme och mys i vårat annars vita och raka kök. Jag upplevde klinkers som väldigt hårt att stå och gå på, allt man tappade i golvet gick sönder samt att det var svårstädat med alla fogarna.

Vi valde att hårdvaxa golvet med tanke på spill och det har funkat superbra. Lite vattenspill gör inget, det torkar bort före det tränger ner i golvet.

Enda nackdelen med trägolv är att det är känsligt för slag. Tappade en skruvdragare 1 vecka efter att köket var klart. Blev en grop i golvet och det svider lite i hjärtat när jag ser det. Ytterligare en vecka senare klantade vi till det igen. Den här gången var det diskmaskinens bestickkorg som åkte i golvet. Det satt 7 knivar spetsade i golvet och små flisor som fläktes upp. Konstigt nog syns det ingenting av detta. Golvet "läkte" sig självt till min stora lycka.
 
Jag lade in Forbo Marmoleum som är ett linoleum klick-golv, det är också naturmaterial, men det kanske ger ett kallare intryck än parkett, och så är det troligtvis lite dyrare också. Länk
 
ferd123 skrev:
välj INTE oljat! det kräver underhåll om inte detta görs ser golvet fult ut efter något år.Välj istället Lackad med matt yta ser nästa ut som oljat men minimalt med underhåll.
Nja, väljer du lackat så har du svårt att återställa golvet när det blir slitet och inte minst om du får fula märken i det. Ett oljat golv går att laga och är lätt att få fräscht igen om man känner för att snygga till det.
 
ferd123 skrev:
välj INTE oljat! det kräver underhåll om inte detta görs ser golvet fult ut efter något år.Välj istället Lackad med matt yta ser nästa ut som oljat men minimalt med underhåll.
Vi valde inte oljat pga utseendet utan för funktionen. Vi resonerade som så att med små barn så kommer golvet att slitas och repas. Mer på vissa ställen mindre på andra. Lackade golv som repats blir fula när det tränger ner fukt i reporna och då skulle vi vara tvungna att slipa om HELA golvet. Med oljat golv så går det att fixa små skador på just det stället.

Sen valde vi att hårdvaxa oxå får att få en extra tålig yta och det har funkat kanon.
 
Tack för era synpunkter. Ferd123, jag förstår hur du menar men jag är inte rädd för att underhålla golvet med jämna mellanrum. Det är kul att höra att så många är nöjda med trä i köket och att resonemanget att kunna laga golvet väger tungt.
 
Fast jag tycker att det är en oerhörd skillnad på oljat och hårdvaxat. Enbart oljat trägolv vill jag aldrig mer ha i ett kök. Vi hade det i vår förra lägenhet. Med hårdvaxet får du lackets vattentålighet men oljans möjlighet att reparera golvet. Så välj hårdvaxolja på golvet så slipper du mycket av underhållet och får ett betydligt tåligare golv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.