Hej
Är nyblivna husägare till en liten skånelänga från 1929. Skulle så gärna vilja ha en pardörr som entré på baksidan, men har sett att pardörrar mest verkar komma från 1800-talet och dess hus. Har inte tillräcklig kunskap om vilken sorts dörrar man hade på 20-talet, och om det på något vis skulle se konstigt ut med en sån 1800-talsdörr.
Inte för att vi nödvändigtvis måste återställa huset till dess ursprungliga skick, men vi vill iallafall bevara det vackra från den tiden så gott det går.
Finns böcker i frågan? Nån som vet?

Hälsningar från en ivrig renoverare :-/
 
Nog kan ett 20-talshus ha pardörr utan att det ser konstigt ut, vet åtminstonde att man vid sekelskiftet använde sig av pardörrar. Även senare "nystilar" hämtade ju inspiration från tidigare sekel. En 10-20-talsdörr kan därför vara enkel/stram i sin utformning alternativt svulstig som en 1700-talsdörr. Men nog stämmer det att pardörren som tidigare satt obligatoriskt som entrédörr före ca 1900 inte längre var obligatorisk, utan fick mer och mer en undanskymd roll.
En fördel med att huset är 20-tal är dock att ni kan ha dem utåtgående med gott byggnadsvårdssamvete....

Böcker finns att tillgå på flera platser på nätet och flera av dem har bilder på olika dörrar från olika tidsperioder:

Gysinges böcker om renovering av gamla byggnader (I-V, samt handboken) är riktigt bra:
http://www.gysinge.nu/frames.aspx?sectionId=846

Den kanske bästa boken enligt mitt tycke "Så Renoveras Torp Och Gårdar", täcker så mycket och har även en inredningsdel:
http://www.bokus.com/b/9153421574.html

Även "Trähus : En Handbok" är bra, har en lite mer modern inriktning med avseende på material osv, men kanske inte tar upp så mycket om skånelängor:
http://www.bokus.com/b/9151839059.html

En riktigt bra bok är även "Hantverket i gamla hus", men här kommer man även in på hantverksbitar som kanske man inte ger sig på själv, som stenhuggning etc... Men bilderna och texterna är suveräna:
http://www.bokpris.com/9179881769
 
Hej,

Qvesarum kan nog tänkas bistå med information också. De har både beganat och nytillverkar efter önskemål.

http://www.qvesarum.se/

MVH
Per
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.