Hej,

Bor i ett hus från -71, med lågt sluttande tak, papptak. Vinden kommer man inte åt i vanliga fall, men vi har nu öppnat sidorna för att komma åt att inspektera, innan takjobb. Takpappen har vissa skador och måste bytas så snart som möjligt. Innan dess ville vi dock inspektera för att se om mer måste göras...

Tidigare ägaren har haft en läcka, enligt uppgift. Men vi vet inte hur länge det fick stå, eller vad som gjordes åt det (troligen asfaltsreparation på pappen). Men det ska bara ha varit på ett ställe.

Har konstaterat mindre svart missfärgning av väggisolering inne, se bild (inne)

På vinden är det svarta missfärgningar i mängder... Från båda sidor av huset. Se bilder. Vi antar att detta är svartmögel, vilket inte förvånar så vansinnigt, dels pga tidigare läcka, dels är nog inte ventilationen på vinden bra(men där finns väl olika skolor...?). Men framför allt: tätskiktet nerifrån är knappast tätt och ventilationen i huset är dålig, så mycket fukt lär leta sig upp.

MEN en "kontrollfråga" först - vad händer vid asfaltsreparation av papptak - rinner det igenom? Kan det ge missfärgningar?

Åter till huvudscenariot - mögel.
Vi har hört olika saker om huruvida mögelangripet material måste tas bort - någon som vet besked? Och utifrån bilderna.

Och hur kan det komma sig att vi inne ser missfärgning på isoleringen (som ju inte ska vara så lätt att angripa, inte organiskt...), men inte på trät ? :confused:


Vi har nu 3 alternativ till hur vår takrenovering ska göras...
1. Endast byte papp (om mögel kan sitta kvar, eller det inte skulle vara mögel - inte så troligt...)
2. Byte spånt + andra angripna brädor, isolering och papp. + ev åtgärd ventilation på vinden.
3. Som 2 + passa på att höja taket för att få plats för mer isolering... (beroende av bygglov, tid...)

Parallellt med detta ska vi fixa till inneventilationen.

Har vi missat nåt viktigt? Orsaker, åtgärder...

Tacksam för hjälp!
Hälsningar Anna
 
  • inne.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • konstruktion.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 3.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Vi har liknande problem hemma. Det verkar som om det är svartmögel i taket. Eftersom det är utspritt på större ytor och inte koncentrerat kring vissa punkter, (läs läckor) beror det nog på kondens inifrån. Det kan ju bli så om inte diffusionsplasten är tät. Varmluften inifrån har kylts av mot det kalla yttertaket och kondenserats. Tyvärr vet jag inte vad man ska göra åt det. Tror att man ska ha bra ventilation först och främst... Hoppas att man inte måste byta rubbet. :(
 
oskis: Kanske kommer du åt att tvätta under ditt tak? Tvätta bort möglet, istället för att behöva byta rubbbet.
Det får vi inte plats att göra (det är i bästa fall krälhöjd, och inga gångar att kräla på)


Jag har pratat med en rådgivare nu (villaägarna), och han ser inte bara svart mögel, utan alla möjliga andra färger.... Han rekommenderar oss att åtminstonne tvätta bort möglet, men eftersom det inte är möjligt, byta sponten och all angripen isolering (inne och på vinden), "för både vår och husets hälsa".

Och såklart åtgärda själva orsaken till problemet - sätta ny diffusionsplast och förbättra ventilationen.

Dags att kavla upp ärmarna... (eller hur man nu förbereder sig för att ringa om offert-besök? :rolleyes:)
 
  • Gilla
Snickers66
  • Laddar…
Hej,

Intressant att höra hur ni gick vidare och vad ni kommit fram till då vi har anmärkning på viss mängd svartmögel på vår råspont i taket och lika hopplöst trång vind att kräla runt i... :)

Är en framtidssäker lösning att installera en avfuktare precis som vi gjort i vår krypgrund eller kan trygghetsvaktens vindsmodell vara lösningen?

Att utan mycket stora ingrepp (i vårt fall) garantera att ingen fuktig inomhusluft skall kunna tränga upp till vinden ser jag inte som genomförbart. Så länge det kommer upp fuktig luft från boutrymmet eller in via ventiler utifrån så kvarstår ju problemen...

Vänligen

TMC
 
Hej!

Väcker mina gamla tråd till liv... Lång tid har gått, men vi har inte gjort något mer åt vårt tak. Eller jo, vi har kollat upp prisförslag för att bygga om, och räknat på vad annat roligt vi skulle kunna göra för de pengarna... (typ ett kök...)

Alltså: är det nån som har en uppfattning om huruvida det mögel vi ser är så skadligt att det verkligen måste fixas?

Skadligt för husets strukturer främst, men också: finns det risk att det "smittar" vår inneluft och är skadligt för oss?

Tittar också på alla teorier om ventilation av vinden, men låter bli att ha nån åsikt ännu. Komplicerande är att vår vind är i 3 sektioner, där den i mitten är otillgänglig och utan ventiler emellan... lösningar finns förvisso på det också, men det är inte helt enkelt att komma åt att installera nåt!

Oavsett hur vi gör med taket, ska vi förbättra inneventilationen (snart). De uppenbara gliporna i diffusionsspärren kommer vi laga inifrån när vi gör om innertak (ett rum i taget, det kommer ta ett tag). Mindre fukt ska alltså komma upp på vinden framöver, men räcker det...?
Och framför allt - den skada som redan är skedd, hur illa är den?

TMC: har ni gått vidare på något sätt? "Viss mängd" - det låter som mindre mängd än det jag visar...?

Hoppas att någon vänlig och kunnig har åsikter om vad vi bör göra!
Måste vi totalfixa taket så gör vi det! Men om inte så är faktiskt ett nytt kök roligare att lägga pengarna på... ;))

Tacksam för alla hjälpsamma kommentarer!
/Anna
 
En tanke som slår mig för er med platta eller låglutande tak. Vore det inte relativt enkelt att bygga en klimatvind, dvs att lägga isolering på utsidan? Då slipper ni alla framtida bekymmer.

Kolla på Thermisol eller det tyska märke vars namn jag alltid glömmer bort. En idé skulle kunna vara att helt enkel lägga Thermisols isoleringsplattor på bef spont och sedan lägga nytt papptak ovanpå!
 
Paroc, sundolitt, isolitt och roxull gör oxå takisolering.
 
jocke_mejsel skrev:
Paroc, sundolitt, isolitt och roxull gör oxå takisolering.
Blev först glad att fler produkter finns för att konstruera klimatvindar, men ingen av ovanstående har något av detta - endast traditionell bjälklagsisolering. Eller så har jag missat något.

Finns det verkligen inga alternativ till Thermisol? Tyska Maco-dach finns ju iof sig.
 
Consensus skrev:
Kolla på Thermisol eller det tyska märke vars namn jag alltid glömmer bort. En idé skulle kunna vara att helt enkel lägga Thermisols isoleringsplattor på bef spont och sedan lägga nytt papptak ovanpå!


Precis som Jocke mejsel skriver så kan du använda andra märken........

man ska vara lite försiktig med denna metod dock eftersom man flyttar ångspärren.
Det gamla befintliga papptaket fungerar då som ångspärr och således måste man isolera på MINST lika mycket som under det befintliga yttertaket. ett alternativ är naturligtvis att riva bort den gamla pappen, men det är ett jääää.....a slit.

Sedan drar det mycket med sig vid gavelkanter, fotavslut och detaljer.
 
Håller på att tilläggsisolera & lägga ny ytpapp på mitt tak just nu.

Huset är från 57 & ångspärr saknas.Varmluft stiger inifån huset under kalla året & bildar kondens, ibland is på råsponten inne på vinden.
Då taket är dags för att läggas om kommer jag även att tilläggsisolera på utsidan (insidan ej rekommenderat då det finns väldigt liten plats för isolering, låg del är max 5 cm & högsta delen är ca 50 cm).
För att tilläggsisoleringen ska göra någon nytta uppe på taket har jag då jag bytte ytterpanel & tilläggsisolerat ytterväggarna, även tilläggsisolerat ovanför befintlig isolering på vinden upp till råspont.Då jag ej kommit åt att isolera runt hela huset då 50% består av puts (vilket jag ej tilläggsisolerat väggarna på) har jag tagit upp hål i papp,råspont i yttertaket & isolerat resterande väggar ovanifrån. När isoleringen var klar har jag lagt igen taket & 'svetsat' taket tätt med ny papp (är takläggare så inga problem där ;), dock är jag bara hobbysnickare).
När allt detta är klart skruvar man en ram av reglar runt huset så hög man vill att den nya isoleringen ska vara + en trekantsregel där man går upp med pappen & där sedan nya plåtar ska monteras. Nya rännor m.m...

Poängen med allt är att vinden ska bli en 'varmvind', därför är det viktigt att ingen luft läcker in utifrån.Man måste isolera runt om. Hur tjockt beror på...
Kontakta en takfirma, de har koll & brukar gå igenom ditt behov kostnadsfritt & ge dig ett förslag på åtgärd & vad det kostar.

Har kollat ovanstående med 2 olika firmor & en person som håller utbildningar om isoleringar m.m. & de svarar alla samma sak. Men igen, kontakta en takläggarfirma om detta så fixar de en lösning för just ditt hus för isolering & ventilation är en hel vetenskap.

ps använd inte frigolit som isolering, det är lite billigare än ex roxull men vid eventuell brand lär man ångra sig att man var lite snål. Använd även med fördel Icopal tätskikt = högsta kvalitet (varning för ny rysk papp inget bra ur brandsynpunkt heller)

...mycket att tänka på...

:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.