Uursäkta den kryptiska rubriken...

Så här är frågan. Jag är klar med min ute-altan och skall nu ge mig in på panelen.
Jag har tidigare sågat allt med fogsvans och vinkelhake men nu vet f*n om jag inte vill slippa såga 300 panelbräder inne och lika många invändigt. Det finns ju även en risk att man får någon sne bräda trots att man är noga med sågen. Sen skall ju utebräderna sågas i vinkel mot taket, samt "droppkant" där nere. Det känns som om det måste finnas ett verktyg att köpa som kan hantera detta bättre än handkraft.

Så, nu kommer frågan, jag tittade i byggaffären på en sån där "gir/kapsåg" eller va den nu heter, som går att ställa på alla tänkbara vinklar. Är det en sådan man skall ha? Tycker det ser ut som om den enbart är till för balkar grövre än 45*45 (kanske trall). Vad händer om jag tar in enpanelbräda på 95*13 i den maskien blir det bara flis då?

N
 
Redigerat:
kap/ger såg och skruvdragaren är dom bästa verktyg jag har!
 
Skulle aldrig överleva utan min Bosch GCM8:
http://www.bosch-pt.se/boptocs2-se/...onära+maskiner/101303/GCM+8+S/11668/index.htm

En omtyckt såg bland många här på forumet och klarar precis allt du vill vad gäller panel och lite till på det.

Komplettera med ett sågbord och du har en given favorit:

http://www.bosch-pt.se/boptocs2-se/...sv&division=gw&ccat_id=101303&object_id=10015

Är du i Stockholm den 12 maj så kör Sernbrandts i Huddige Boschdagar och kan säkert ge dig ett bra pris på ovan produkter. d^_^b
 
Vad ligger en sådan såg på i pris?
 
Jag sågade panelen till garaget med en kap/ger-såg, en Dewalt som jag lånade, vet inte modellen. Just den hade problem med panelens bredd vid vinklare över 45 grader så kolla att den verkligen funkar i alla lägen med sån bredd.
Pris? från 495 pix till massor av tusen, beror på om Du gillar kvalitet eller anser att billigt är bäst. Beror förstås också på hur mycket pengar man har :) Jag ska köpa en egen till förrådsbygget nu, med sågbord, har inte bestämt vilken men frågar Du mej kostar en kap/ger över 2 å 5 om det ska va nåt med den.
 
Även jag röstar på en GCM 8s (dvs blå serien). Har testat den gröna (som ju är billigare) men det skiljer för mycket i känsla för att vara värt pengarna man 'sparar'. Jag har inte köpt ett sågbord utan använder ett egentillverkat tillsammans med en rullbock (som jag köpte in på Bauhus för en billig pening), mer stationärt men jag flyttar inte såger oftare en max en gång per helg.
 
Ska du bygga mycket och tycker det är kul med verktyg, skaffa en blå maskin, tex den som föreslås ovan (men helst en med 10" klinga). Om inte, gå på ett säkert men billigt kort - Bosch gröna PCM8s. Finns att köpa för 2500sek på bauhaus just nu. I övrigt,köp inte en såg utan glidstång. Kolla också i de trådar som finns om kap/gersågar. Där finns "allt" skrivet och diskuterat och allt man kan tycka är tyckt i dessa kilometer långa trådar..... :)
 
Hej och tack. Det verkar som om jag SKA köpa en gir/kap. Nu gäller det bara att hitta rätt. preliminär budget ligger på 1500-2000. Ska söka runt lite och se vad som rekommenderas. Skall även ta en tur på J,HN, KR, JF, F. Det är våra byggaffärer. Om jag låter intresserad kan man nog få säljar-tips, men det är dock här man får de vettiga tipsen. viste t ex inte att det fanns blå och gröna Bosh.
 
Det tråkiga är att du nog inte kommer att stöta på ngn blå bosch på många "vanliga" byggmarknader då dessa vanligtvis bara marknadsför de gröna.
Man säger att de blå är för professionellt bruk och det gröna för hemma konsumenten.

Jula säljer faktiskt både den blå och den gröna PCM8 maskinen om du vill klämma på dem intill varandra.

Den blå för 4295:-

http://www.jula.se/kap-och-gersag-1400-w-216x30-mm-125576

Den gröna för 2799:-

http://www.jula.se/kap-och-gersag-pcm-8s-210-mm-125572

Dom finns kanske till bättre pris på ngt annat ställe med detta är ju ett tillfälle att kila till en butik och jämföra. d^_^b


Fast det är klart om du bor i Stockholm:
http://www.blocket.se/stockholm/Gersag_Bosch_PCM_8_s_27131552.htm?ca=11&w=1
 
Redigerat:
Annars kan man hyra första gången så att man märker vilka krav och funktioner man uppskattar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.