Det är ju ingen ny fråga men jag skulle vilja få lite input om mina tankar fär att säkra mig vid arbete på taket.
  • Jag kommer inte säkra mig i björken eller bilen.
  • Arbetena jag kommer göra handlar inte om att ett par gubbar gör allt klart en lördag utan mer att jag ett par timmar då och då jobbar själv efter jobbet när jag hinner. Däför en mer permanent lösning för att snabbt kunna säkra i mig när tillfälle uppkommer under flera år framåt.
  • Säkringarna handlar inte så mycket om att skydda mot fritt fall över fasadkanten utan mer om att tajta till repet så jag inte glider av stegen och även så jag kan luta mig i repet medan jag borstar mossa nära kanten. Alltså stoppa ett fall innan det blir ett fall...
När jag för ett par år sedan plockade bort plåten vid vindskivorna för att måla om dem stod jag på stegen och nådde verkligen precis allra högst upp när jag sträckte mig. Jag säkrade mig då i stegen medan min fru höll i stegen och jag hade satt en regel på tvären för att öka anläggningsytan mot fasaden.
Jag vill slippa det och istället säkra i mig i ett nockräcke så jag kan jobba mer tajt i repet och om jag skulle sträcka mig dumt och slinta så så faller jag inte alls utan blir bara direkt hängande och kan hitta nytt fotfäste och fortsätta.

Min tanke är att montera två nockräcken som jag kan använda på två sätt. Se bilden
  • Säkra med tajt lina när jag står på stege vid fasaden och donar och fixar
  • Säkra mig med halvsträckt lina som jag hakar i och kan röra mig över en större yta för att borsta mossa.
Om jag förstår det rätt så skruvar man i nockräcken direkt i råsponten med flera skruvar, inte i själva regelverket?
Behöver jag vattenskydda skruvarna så det inte blir problem när pappen penetreras (det ordet har en viss schvung i sig...)?

Själva säkrandet känner jag mig bekväm med, lite sitter i sedan alla klätterturer på klipporna i Bohuslän. Tänker använda min ascender från Petzl och annat.
Några tankar? Det är alltså i första hand användandet av nockräcken jag är osäker på.

Ritning som visar två säkerhetsmetoder för takarbete med nockräcken och säkerhetslinor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Klätterutrustning med ascender från Petzl och gul säkerhetskarbin på ett träbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Finns ett flertal tillverkare av prylarna bla weland stål, är det pannor på taket? Jag hade satt ett räcke hela vägen istället för två korta
 
Glömde skriva att ja, det är pannor och lutningen är cirka 40° (snabb uppskattning).
 
Missade själva frågan.... Ja det är det nock räcket är till för..
 
Lite svårt att se med enbart teckning på taket. Men absolut att det bör enbart vara ett helgående räcke och då kanske på andra sidan taket om det inte går pga skorstenens placering. Men att du sedan räknar med att känna dig "säker" när du är förankrad i lina som går över husgaveln!! Total "idioti";)! Ta hjälp av ställning eller skylift så slipper du och frun överraskningen med att hon inte kan hjälpa dig när du hänger med armen fastklämd (och dessvärre eventuellt sönderskuren) mellan lina och gavellist på grund av att linan tar av
absolut kortaste sträckan när den spänns, och det innebär inte lodrätt ner från din position, utan sidledes beroende på längden på repet och lutningen på taket. (AJAJAJ! Det är nästan jag får ont bara av att skriva om händelseförloppet....Uff!) Sedan att det finns erfarenhet av klättrande är nog inte penetrerande applicerbart med att sysselsätta sig med händer som istället för hålla i klippor håller i verktyg eller annat.
Annars så får jag tipsa om att det finns vajer att sätta som komplement till räckesrör. Och då finns också möjligheten att dra repet förbi konsolerna utan att behöva lösgöra sig. Och sedan när det är monterat, tar du bara dit klätterklubben för lite utmanande övningar med klättring och rengöring av tak. Vinn Vinn(y)(y)
 
Det tog en stund innan jag förstod oron över min teckning.

Min tanke är egentligen inte att ha en slack lina mellan två räcken, det var mer en princip över att jag tänkte säkra mig i två punkter när jag är på taket.
Det är faktiskt så att en stor del av klättringen handlar om att hantera utrustning och även att sitta/stå vid kanter och säkra de som klättrar under en, då gäller det att ha koll på vad som händer om man skulle tappa något eller faktiskt tappa balansen. Tanken är ju att man inte kanar iväg över kanten trots att man har flera fästpunkter på olika ställen. Men jag uppskattar oron, det är många faktorer att ta hänsyn till.

Min fråga nu är om jag förstår rätt i att nockräckena skrivas direkt i taket och inte i reglar samt om jag behöver vattensäkra skruvhålen.

Ett räcke hela vägen blir för dyrt och känns för mig som överarbete. 13 meter räcke skulle det bli.

Jag lutar åt att skaffa två stycken tvåmeters som jag fäster i vardera ände kanske en meter in från fasadkanten.
 
Aahh, nu fattar jag. När jag står på stegen kommer jag nog vara säkrad som vid toppklättring och kan firas ned av vem som helst i familjen. Det blir nog bra.
 
Har inte monterat nockräcken på många år nu, för det mesta är det gångbryggor. Men det brukar vara en konsol som skruvas i råsponten med 10 st RF träskruv, lite bökigt då minst 4 st pannor måste bort för att man ska få ner konsolen mellan läkten. Tveksamt om det är ett godkänt montage med två fästen
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.