Har en fjällstuga, som tyvärr inte nyttjas jättemånga veckor om året (kommer dock ökas lite nu).
Vi har historiskt varit 7 st delägare och åsikterna har gått lite isär om vilken temperatur man bör ha när man inte är på plats.
Vi har kört allt från helt avstängt (= utomhustemp = -20 ibland) till ca 10-12 grader.

Vad är optimal temperatur inne för att stugan skall "må bra", men ändå inte kostar en förmögenhet att hålla varm under vinterhalvåret?

Huset är för övrigt från 70-talet och har under åren haft varierande temp som sagt.


/Jocce
 
Redigerat:
För permanenthus brukar försäkringsbolagen tycka att 15° är lagom men inte lägre. Då finns marginal om det blir långa strömavbrott eller likande. För fritidshus tycker jag att luftluftvärmepumparnas läge för underhållsvärme som brukar vara på 8° - 10° passar väldigt bra. En luftluftvärmepump ger en mycket stor energibesparing jämfört med el-radiatorer och gör att man ganska snabbt kan höja innetemperaturen även på distans med fjärrstyrning. Man kan ha el-radiatorerna inställda på ca 5° som back-up om något skulle hända med luftluftvärmepumpen. Det är bra att ha SMS-tjänst från el-bolagen så man får information om strömavbrott i området. Om man låter det stå utan uppvärmning måste man naturligtvis kallställa huset och tömma ut allt vatten och slå t.ex. glykol i vattenlåsen osv. Känsliga saker som tyg och papp kan få mögelfläckar och även trä kan bli angripet om fuktnivån är hög.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.