Vi har ett fritdshus, arvegods som vi har tillsammans med släktingar, där det i dag finns allmän väg nästan fram till tomtgränsen.

Nu vill trafikverket avveckla de sista ca 100m av denna väg. Utöver att vägen går till vår fastighet så finns det en "allmän anläggning" som är skälet att vägen överhuvudtaget är allmän. Men sedan ca 20 år har man flyttat infarten till anläggningen, så att dessa 100m inte längre behövs för allmänna ändamål.

Det är totalt ca 5 fastigheter som påverkas av ändringen. Trafikverket tänker ta på sin bekostnad att låta göra en lantmäteriförrättning för att skapa en enskild anläggning av denna vägstump. Jag gissar att det skall tolkas som att de tänker ordna en samfällighet.

Marken under vägen ägs av en privatperson (samma markägare under hela den allmänna vägen).

Nu är frågan, vad man skulle kunna komma in med för argument för att förhindra denna ändring.

Det enda jag kan komma på är att det är en orimligt stor apparat för att få bort mindre än 100 m väg från allmänt underhåll (framförallt snöröjning). Utredningen de har presenterarat hittils är på 10 talet sidor plus 7 - 8 kartor. De har varit och fotograferat stumpen, med sin flyttade infart till den allmänna anläggningen.

Och mer blir det ju med lantmäreriförrättning osv. Enl. dokumenten kommer trafikverket att ta kostnaden för förättningen.

Någon med bättre argument?
 
Har de dragit igång processen så anser de väl att det är värt det. Det är nog bara att gilla läget.
 
  • Gilla
-MH- och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Det här regleras i väglagen. Enligt 24 § kan vägen dras in under vissa villkor. 22 § reglerar hur det går till.

Trafikverket får enbart dra in den allmänna vägen om det endast medför ringa olägenhet för bygden.

Som sakägare har ni rätt att överklaga beslutet att dra in vägen om ni vill stoppa detta, alltså om ni bedömer att det innebär mer än ringa olägenhet för bygden. Det fördröjer också processen.

Lagtexten från väglagen (tar dem i baklänges ordning för att det ska bli mer läsbart):

Textutdrag ur svenska väglagen som beskriver regler för indragning av allmän väg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Bild av lagtext ur väglagen, innehåller paragraf 22 som beskriver förfarandet för att ändra enskild väg till allmän väg.

Utgångspunkten är att ni fastighetsägare som behöver vägen betalar för anläggningsförättningen som säkert kan gå på 200 000 kr eller så. Så Trafikverket bjuder på detta för att olja maskineriet lite. Är myndigheten riktigt fräck så hotar de med att dra in detta bidrag om ni obstruerar men det vore ju djupt oetiskt från perspektivet rättssäker myndighetsutövning så troligen inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.