Hej

På vår tomt finns ett lusthus vi aldrig använder och vill därför riva och bygga en bastu på samma plats med samma yta. Finns det några regler för hur man får omvandla komplementbyggnader?

Fastigheten ligger utanför detaljplan men inom strandskydd
 
Claes Sörmland
Du kan inte byta en befintlig byggnad mot en annan. Metoden är att du följer regelverket för rivning lusthuset för att sedan följa regelverket för uppförande av en ny byggnad.

Det här kan ställa till det storligen vid strandskydd där rivningen kan vara OK men inte nybyggnationen.

Ett annat sätt att gå är att bygga om byggnaden. D v s du ändrar den i steg utan att riva den. Ofta är fasadändringar inte bygglovspliktiga utanför detaljplan (men det kan finnas lokala regler för området som din kommun har tagit). Själva ändamålet med denna komplementbyggnad ändras ju inte väsentligt, att som en del av sitt boende hänga i lusthus eller hänga i bastun är ju samma sak, så bygglov för ändrad användning lär inte krävas.
 
Rivningslov/bygglov för en sådan här sak brukar inte vara jättekrångligt att få utanför detaljplanelagt område. Det går att slå ihop i en ansökan, t ex ”Bygglov för ersättningsbyggnad”. En anmälan krävs iaf för installation av eldstad i bastun.

Regelverket kring strandskydd är något krångligare, det är fler saker som spelar in. Du skriver ”på vår tomt” i inlägget. Menar du på din fastighet eller på din tomtplats? Dessa behöver nödvändigtvis inte vara samma sak och spelar in när det gäller bedömningen av strandskyddsdispens. Hur långt från vattnet ligger lusthuset och hur långt är det mellan huvudbyggnad och lusthus?

Det du ska kolla upp är om det krävs dispens från strandskyddet och den frågan ställer du till en strandskyddshandläggare på kommunen.
 
  • Gilla
jada
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.