Hej!
Vi äger ett hus och en väg som går genom vår tomt. Våra två grannar har servitut för att enligt kontraktet "använda vägen för att ta sig till allmän väg". Så långt inga bekymmer. Men nu har vi förstått att den ena grannen ska bygga ridhus och starta hästverksamhet. Det vi då undrar över är om de har rätten att utnyttja vår väg för att deras "kunder" ska kunna ta sig fram och tillbaka till deras verksamhet. Det är ju ändå skillnad på att vara privatpersoner som tar sig fram och tillbaka och att ha verksamhet med en hel del annat folk som ska utnyttja vägen.
Vi är väldigt orolig då vi har småbarn samt "lösgående" djur som springer ute på gården som ligger precis intill vägen. En verksamhet hos grannen skulle ju betyda betydligt ökad trafik och därmed fara för våra kära.
Dessutom är vägen i väldigt dåligt skick. Vi vill ju självklart slippa denna ökade trafikering. Hur kan vi göra? Kan vi göra något?
I vilken omfattning kan egentligen ett servitut utnyttjas?

Jättetacksam för svar!
 
I stor omfattning. Det går inte direkt att hindra fastigheten innanför att komma ut till allmän väg. Om trafiken blir stor, så är det läge att bilda en samfällighet så de får stå för den större kostnaden.
 
Det är kanske läge att prata lite med grannarna och komma överens om lösningar. I rimlighetens namn är grannen intresserad av att det skall gå att komma till ridhuset så smidigt som möjligt, även med hästtransporter och de fordon som behövs för att bygga och senare även varutransporter. En smal väg kantad av stora stenar, som det är svårt att mötas på och med en eller ett par grindar på (som inte är låsta) är inte riktigt vad grannen vill ha, och ni vill inte ha en livligt trafikerad väg inpå knuten.

Då är det väl ett gyllene tillfälle att försöka hitta en annan sträckning för vägen så att alla blir nöjda. Med lite hot om att bilda samfällighet där grannens andelstal kan bli väldigt stort så att vederbörande i princip själv betalar för vägens underhåll så är det inte så dyrt i jämförelse att anlägga en egen väg i alla fall.

Det finns fler skäl för er grannar att prata med varandra. Ridskoleverksamhet brukar leda till en hel del ryttare som är ute och rider i terrängen, och det vore ju bra om odlande bönder, boende med trädgårdar, jakträttsinnehavare etc gjorde klart om vad som gäller innan det kommer galopperande ryttare som av okunskap rider rakt över jordgubbslandet, eller mitt i skottlinjen vid vildsvinsjakt. Det kan ju också ge en del möjligheter att sälja foder, arrendera ut betesmark eller kanske få möjlighet till arbete där. Näringsverksamhet skött på rätt sätt är inte bara av ondo.

Prata med varandra är lösningen.
 
harry73
Du kan inte stoppa grannen från att använda servituten, men du kan försöka stoppa bygglovet.

Om han i alla fall får bygga är det bara att diskutera andelstal med honom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.