Jag tänkte använda ytterpanel (21x120) som innertak, med den släta sidan neråt, mot rummet.
Den är ju tänkt att använda utomhus, kan det bli ett problem?
Borde den ligga inomhus och torka lite ytterligare innan jag monterar det? Hur länge då i så fall?

Bakgrund:
Jag har fina trätak i vardagsrum och hall, tänkte sätta upp något liknande i det nya köket i tillbyggnaden. Det är liksom uppbyggt som en lockläktfasad, med nästan samma dimension på botten- och täckbrädor, och täckbrädorna är ca 12 cm breda.

Den sortens brädor (i den mån så breda finns) i hyvlat för inomhusbruk är om jag inte har fel för mig svinigt dyra, är väl inte tänkta att användas i den mängden jag behöver. Därför ytterpanel...
 
Trä som trä, ser inga problem med det. Däremot har du nog rätt i att fuktkvoten kan vara nog så hög i en vanlig virkeshög för direkt användning inomhus. Men ska du efterlikna ett locktak, har du en massa fräsning och hyvling att göra med start från panelbrädor. Ska du dessutom ha en anseenlig mängd känns det inte som ett lätt hemmajobb.

Se bilder och prislista på
http://listspecialisten.se/locktak.htm
 
Nja, jag räknar inte med att behöva fräsa eller hyvla alls, jag tänkte lägga den plana sidan av ytterpanelen nedåt, mot rummet.
"Botten"-brädorna sätter jag upp med knappt 12 cms mellanrum och täcker mellanrummena med täckbrädorna.
Dessutom blir det en ram runt rummet i samma nivå som täckbrädorna.
Det blir alltså en kraftigare variant än på sidan du länkade till.
 
Redigerat:
Inga problem, men ytan kommer ju att bli något "ruffare" än t ex planhyvlat virke - även om du väljer den plana sidan nedåt.
 
Jo, lite ruffare blir det, men det är ok, t.o.m. lite bra. Det gamla taket är också lite rustikt. Tror t.ex. inte det är två brädor med exakt samma bredd :)...
 
Den maskinhyvlade sidan, baksidan, av en panelbräda är inte särskilt plan utan snarare vågad av en grov cutter. De hyvlas inte på baksidan för att vara snygga utan för att hålla rätt dimensioner. Målar du detta så kommer cutter-vågorna att synas. Kanske helt ok, men du borde vara medveten om det. Jag har gjort det felet några ggr utomhus.
 
Hm, intressant...
Tittar jag i taket i vardagsrummet så tror jag minsann att det finns sådana vågor.
På baksidan av de ytterpanelbrädor jag har hemma så kan jag knappt se några, dock. Det kan förstås vara en ljus- och vinkelfråga, men om jag inte tänkt på vågorna i existerande tak förrän nu så är det nog inget problem för nya taket.
Men roligt med nytt lärande, visste inte om det tidigare!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.