Hej allihopa.

Vi är en familj som bor i ett hus ungefär 2 - 300 meter från ett pyttelitet fjärrvärmeverk. Vi har bott här i ungefär 10 år och det har inte varit några problem då man knappt sett eller hört något från det då det är dolt bakom massa buskar och träd.

Sedan ungefär 2 år tillbaka så har det dock börjat föra en ohygglig massa oväsen under höst och vinter, det är en askskruv som står snett ut från själva anläggning och "skruvar" ut askan ner i en container som står under skruven. Den går ungefär en gång i halvtimmen, dygnet runt och gnisslar och bullrar något så förskräckligt, tidigare hördes den tydligt in mot vårat vardagsrum som vetter åt det hållet, men nu i år har det börjat höras i hela huset, tillochmed genom väggarna i rummet längst bort i huset.

Jag har haft dialog om det här med bolaget som äger anläggningen sedan de startade och de har gång på gång lovat att "kolla på det" och "fixa det" men allt de verkar göra är att temporärt ändra schemat för skruven så den går lite mera sällan, oljudet är detsamma.

Då det gnisslar dygnet runt i vårat och våra småbarns sovrum börjar jag känna en blandning av ilska och desperation över det här.

Är det någon som varit i en liknande situation? Om bolaget fortsätter att inte göra något, är det någon som vet vilka nästa steg man kan ta och vart man ska vända sig?

Tack på förhand.
 
Knepig fråga kan kräva långt svar

Du har accepterat viss form av buller när ni köpte huset, det som gäller nu är att få till en mätning, antingen från kontrollmyndigheten eller att ni anlitar egen ljudkonsult, (kan kosta 15-20 000kr)
Först då får man uppgift om detta är utanför gränsvärdet, att hitta gränsvärdet är dock lite bökigt då det är en industri och ljudet går över till bostad. Är det innanför gränsvärdet så finns det inte så mycket man kan göra, tyvärr.
Då är det bara att be snällt eller bygga ljudbarriär eller ljudisolera huset bättre.

Industrin ska följa naturvårdsverkets regelverk kring ljud, erat ljud är kort och inte hela tiden svårt att mäta då andra ljud kan förekomma under långa mätperioder.
Dock är det under perioden som definieras som natt så där borde det gå att få till att det inte får köra med skruven under natten.

Nedan följer lite utdrag från folkhälsomyndigheten sida kring buller, du kan gå in och läsa på mer kring buller där.



De kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnderna är självständiga tillsynsmyndigheter

Buller är en miljöfaktor som omfattas av miljöbalkens hälsoskyddsregler.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:13) om buller inomhus innehåller riktvärden för att bedöma olägenhet för människors hälsa enligt 9 kap. 3 § miljöbalken.

De allmänna råden kan tillämpas för buller från ljudkällor som uppstår inne i fastigheten men också från yttre ljudkällor, och de kan tillämpas i bostadsrum i både permanentbostäder och fritidshus. Som bostadsrum räknas rum för sömn och vila och rum för daglig samvaro. Råden gäller normalt sett inte andra utrymmen som kan finnas i en bostad, t.ex. kök, toalett, hall, källare, oinredd vind eller arbetslokal.

Enligt de allmänna råden bör standardiserade mätmetoder tillämpas för att mäta och beräkna buller. Metoden kan variera beroende på ljudkällan, t.ex. hur lång tid man bör mäta och hur många maxhändelser som riktvärdet ska relateras till.

Folkhälsomyndighetens riktvärden för A-vägd ekvivalent ljudnivå LAeq,T innebär en A-vägd ljudtrycksnivå under en viss tidsperiod (T). Hur lång tidsperiod som krävs för att få ett tillförlitligt resultat framgår ofta av gällande mät- och beräkningsmetoder. Exempelvis kan det oftast räcka att ett konstant ljud från ventilation mäts under en kort tid. För buller som varierar behövs ofta en längre tidsperiod (T). För ljud från trafik anges i normalfallet tidsperioden 24 timmar, och redovisas då vanligtvis som LAeq, 24 h. För ljud som varierar i ljudnivå (fluktuerar), t.ex. musik, framgår det av mätmetoden SP rapport 2015:2 (6) att mätvärdet ska motsvara ett representativt medelvärde för ljudet under den timme då det låter som mest. Ljud från närbelägna verksamheter såsom industrier, godshantering, affärslokaler och gym kan enligt mätmetoden hanteras på samma sätt.

Folkhälsomyndighetens riktvärde för maximal ljudnivå är därför i första hand framtaget för att skydda människors sömn och vila. Maximal ljudnivå anges ofta i antalet händelser, exempelvis antalet ljudtoppar som överstiger en viss nivå eller antalet händelser under en viss tidsperiod, t.ex. en natt. För en del bullerkällor har man bestämt att ett visst antal händelser kan anses vara acceptabelt under en viss tidsperiod men för andra ljudkällor görs en bedömning i varje enskilt fall. För t.ex. väg- och spårtrafikbuller bör riktvärdet inte överstigas oftare än fem gånger per natt (kl. 22–06) i bostäder.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13) kan tillämpas på buller från både industrier och andra typer av verksamheter. Naturvårdsverkets vägledning om industri och annat verksamhetsbuller (12) innehåller riktvärden utomhus vid bostäder, skolor, förskolor och vårdlokaler.
 
  • Gilla
Luffarrock
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.