Har en fundering kring ett takbyte. Förstår att det kan skrivas kilometer om vilket typ av tak man ska ha utifrån olika preferenser.

Men tänkte begränsa det till parametrar rörande, ekonomi, funktion och svårighetsgrad att lägga själv.

det aktuella taket är ca 200 kvadrat på en gammal gammal skånelänga. I dagsläget ligger tunn tunn plåt på befintliga takstolar (som är i bra skick, ev något klena för tungt tak) och taket har en lutning på cirka 45 grader.

funderar då på olika alternativ (pannor, plåt, papp, vass). Budgeten vi har är på cirka 500 000. Men vi är öppna för att göra det vi kan själv och ställning har vi tillgång till. Funderingarna i den här tråden handlar om varför man ska välja ett visst tak, inte utifrån vad som blir snyggast utan med tanke på konstruktion, underhåll, kostnad etc.

hade gärna tagit del av era kunskaper och erfarenheter kring detta.

Tack på förhand
Jacob
 
Råspont på takstolarna och köp gamla enkupiga handslagna lertegelpannor :)
 
Microkatten
Även om du inte i denna tråd vill fundera vad som är snyggast, så tycker jag ändå att man bör utgå ifrån vad som passar huset. Det kan vara t.ex. utifrån tradition och vilka begränsningar som taket sätter. T.ex. betongpannor brukar inte passa på skånelängor. Ett annat exempel är att stråtak bör ha lutning på minst 45 grader, och det klarar ju ert tak precis.

Med lite klenare takstolar så är kanske förstahandsalternativen strå, papp eller plåt. Mycket kupor och vinklar kan också styra val av takmaterial. Är taket dessutom inte vinkelrät och rakt - som det ofta är på gamla hus - så tappar kanske t.ex. klickplåt sin fördel av enkelhet i sådant fall, och då blir papp och stråtak ett bättre alternativ. Vill man ändå ha plåt kan pannplåt vara lämpligare, då man läktar upp den och kan rikta upp taket om nödvändigt.

Att rikta upp taket tycker jag inte generellt sätt är nödvändigt från ett estetiskt perspektiv på gamla hus - snarare tvärtom - och dessutom slipper man en hel del jobb. T.ex. stråtak är förlåtande när det gäller underlag. Att lägga stråtak är kanske inte ett gör-det-själv-jobb, men om ni gör allt underlagsarbete själv så behöver det inte bli så dyrt i slutändan.
 
Oklart hur huset ser ut, krävs nästan en bild för att se vad som passar bäst... Men falsad plåt är snyggt och håller länge! Listtäckning kan passa många skånelängor annars!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.