http://www.zazozora.com/anders/rorkoppling/koppl1.jpg

http://www.zazozora.com/anders/rorkoppling/koppl2.jpg

Är det någon som vet vad det här är för kopplingar och hur pålitliga dessa är i längden. Hylsan som sticker ut ur den ena går att dra ur, dessa två var ihopskruvade och skarvade två rör, till element. Årtal de sattes dit är -67. Sitter i ett Elementhus (AB) från Mockfjärd.

Dessa kopplingar började läka så fort jag lossade på de små skruvarna. De läckte dock inte hur mycket jag än snurrade på röret innan. På andra ställen i huset kan jag vicka på rören utan att det läker, även om jag maxar trycket i ledningarna, 1.5 bar. De sitter endast på rören till elementen.

Sedan funderar jag på vad det är för rör. de är 22mm men inte koppar. Är målade med ljus blå färg, kanske blågrå hållet har lite svårt att avgöra där. De är silver färgade vid putsning iaf. På den lokala rörfirman så trodde de knappt när jag sa att rören var 22mm men inte koppar. Rören är från '67. En klämringskoppling på 22mm håller tätt iaf och det var precist att den gick på.
 
Kopplingarna har jag inte en aning om vad det är, men rören verkar vara stålrör (kallas även blåa rör). Hur tjockt är godset i dom? Blåa rör i dimension 15 har nuförtiden ytterdiameter 21 mm, men det kan ju ha varit annorlunda tidigare.
 
Godset är 1,5 mm, innerdiametern är 19 mm. Nu har jag inte mätt direkt på röret utan på den bit som sitte i kopplingen.

På bild2, så ser man att det sitter en ring en liten bit in i kopplingen, det är en gummiring.
Det såg jag nu först, skall se om den går att byta ut, och sedan testa om det håller tätt när jag monterar tillbaka elementet. Funkar det så vet jag vad jag gör i sommar ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.