N
Har en borrad brunn (~1år gammal) där vattenanalysen endast visade på radon samt florid som var över normala värden, men fortfarande tjänligt. Dock så pendlar vattenfärgen och lukten väldigt ofta. Vissa dagar är det lite gul-brunaktigt, andra dagar lite "mjölkigt" och luktar en del mineral/järn. Det kan gå från lite brunt/gult till väldigt klart under en dag. Det här sker även utan nederbörd under en lång period, så det verkar inte vara väderberoende.

Är det normalt i en borrad brunn? Kan det vara så att det fortfarande inte helt satt sig i brunnen och det finns en del sediment kvar som rörs upp vid tillrinning?
 
Om vattnet smakar järn så är det löst jonisk järn, när det blir färgat så har en del av järnet oxiderats av tex. luften

Så en del av detta kanske beror på 'breathing' - dvs. när vattenpelaren åker upp och ned borrhålet beroende på hur mycket och hur ofta vattenuttaget sker så får man ned mer eller mindre mängd syre i borrhålet och när du pumpar vattnet och vattenpelaren i hålet sjunker så börja pumpen ta av den lite mer syresatta vattnet närmare ytan mot luften som också är mer färgat av utfälld rost. det behövs väldigt lite jonisk järn som oxideras för att det skall börja synligt brunfärga vatten.

detta bör man också kunna se i vattenprover i tex hur mycket järn och mangan det är i vattnet. ytterligare faktor är hur mycket vatten brunnen orka ge i flöde, då ju bättre tillflöde, ju mindre gungar vattenspegeln i borran när pumpen slår på och av.

det kan vara så att du behöver en järnfilter i slutändan för att det inte skall bli brunt där det droppar i handfat/toaletter samt bli av med järnsmaken och få en jämn vattenkvalitet.
 
  • Gilla
nergal
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.