Vad tror ni om att bygga en oisolerad, vedeldad bastu i Lillevilla 38 28mm från BAUHAUS?
Tydligen en billig stuga för endast 9995:-

Den timmrade panelen är tydligen bara 28mm tjock, för klent?

Någon med erfarenhet från stugor från BAUHAUS?
 
Personligen så tror jag att det är lite tunnt, men du kan ju spika lite spikläkt på insidan och sen panel så har du en isolerande luftspalt också
 
Det är inga som helst problem. Se bara till att du isolerar i taket. Det går kanske åt lite mera ved vintertid om det är många minusgrader.

Tigersågen
 
timrad panel som är 28mm är för klent. att sen få upp riktig värme utan isolering är väldigt ambitiöst.
 
  • Gilla
danageborn
  • Laddar…
Jag har iofs 34 mm panel i en bastu som är 3,5 kvm och det blir tillräckligt varmt för mig. Nu var ju inte vinter som gick något nämnvärd kall. Får se när det blir -20 grader om jag får upp värmen :).

Tigersågen
 
Jag har en Harvia stuga den är timmrad i 45 mm virke, det är inga problem alls att få upp värmen även på vintern bor i stockholm men har provat den i -10 - -15 , ingen isolering utom en luftspalt på dryga 10 cm i taket mellan råsponten och takpanelen.
 
Hmm, 28 mm är nog jäkligt klent.

kanske bättre satsa på en 45mm stuga från Polhus. ( polhus.se )

Någon med erfarenhet från dessa?
 
Man får ju upp värmen i tält också, det är bara en fråga om hur mycket man ska elda.
Varför inte bygga någonting med isolering i stället för att räkna millimeter trä. Trä isolerar ju praktiskt taget ingenting. En regel betraktar man ju som en köldbrygga i vanliga fall. Och luftspalter är heller inget att stå efter. De isolerar heller ingenting. Däremot har man dem för att få ventilation i väggen.
 
28 eller 34mm trä gör ingen skillnad vad gäller isolering.
Jag tycker 28mm timmerpanel är kass rent hållfasthetsmässigt. Stugan ska ju gärna sitta ihop också.
 
Hållfastheten kan vara lite på gränsen men värmemässigt kommer det att fungera kalas förutsatt att bastun är någorlunda tät. Kommer själv att bygga en bastu, skiftesverk i 45mm plank.

Jag har en bastu i en stuga på gården (hyr ut stugan så jag har inte tillgång till bastun längre) och upplever att den bastun är alldeles för het. Där har jag 10cm isolering både i väggarna och i taket. Jag har en helt vanlig liten bastu-ugn som rymmer 25 kg sten. Jag eldade alltid fönstret på vidgavel men ändå när man börjarde basta steg tempen till ca 120 grader. Alldeles för varmt om man inte tränar bastu-VM i sikte. Problemet med sådana små ugnar är att man måste elda på för fullt hela tiden för att stenarna inte ska kallna efter första skoporna.
 
Ska du köpa och bygga bastun i en timmerstuga eller lösvirke?

Kommer du ha någon isolering alls?

Storlek och bastuugn?
 
Frågar du mig? :)

Jag har gamla golvplank (50*200) som jag kommer att sponta. Vidare så har jag sågat stolpar 150*150 som jag kommer att fräsa ett spår i och ställa alltså plankorna på varandra mellan två sådana stolpar. Detta byggnadssätt kallas 'skiftesverk'. Kommer inte att ha någon isolering utöver detta. Själva basturummet kommer att måtten 3m*2m.

Bastuugnen har jag inte bestämt ännu men det blir nog en ugn med ca 40kg sten och en inbyggd vattenvärmare.

ojniemin
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.