Förutsättningarna är dessa:
Idag enkupigt tegeltak från -55, aldrig bytt, men har setts över och vindskivor och plåtarbete är relativt nytt. Sadeltak med två stycken kupor. Storlek ca 120 kvm tror jag (husets byggyta 90kvm)
Det finns ett expansionskärl på vinden med en genomföring genom taket. Denna skall tas bort. Det finns ett par andra genomföringar. Det finns en skorsten som vittrar lite granna då det i huset nu finns en värmepump i stället för den gamla pannan.
På baksidan av huset finns en altan som försvårar arbetet då den har plasttak vilket gör det svårare att komma till med byggnadsställning.

Har nu fått en offert från ett prisbelönt byggföretag (kanske därför så dyrt?)
De vill plocka ner pannorna, lämna den gamla pappen men lägga ny papp ovanpå och byta läkt. Sedan plocka upp de gamla pannorna igen. Plåtarbete ingår. De reserverar sig för rötskadat virke, dvs finns det sånt så blir det dyrare och de reserverar sig för målning, av vindskivor antar jag då. De har inte inkluderat skorstenen i offerten.

Priset blir då 221000 varav 186000 skulle vara taket och 35000 att det tar bort lite glasfiberull som vi har på vinden och istället sprutar in lösull på kutterspånet vi har. 160000 skulle vara arbetskostnad. Nu tänkte vi inte göra vinden då vi tycker den verkar frisk, så 186000 blir alltså priset ungefär. Jag tycker det låter dyrt, ska ta in offerter från andra firmor så får jag se, men det skulle vara kul att få era åsikter.
 
Låter dyrt. Själv skulle jag gissa på runt 100k som rimligt pris. Men det är svårt att säga utan att se objektet.

Du skriver att DE vill lägga upp dom gamla pannorna igen. Men det är ju ditt hus. Vill du ha de gamla pannorna? Det är mycket mindre jobb att lägga nya så kostnaden skiljer inte så mycket.
 
jag betala 75000 för byte av papp,läkt,nya benders betongpannor,ränndalar,vindskivor,plåtar till vindskivor,stuprännor,bortforsling av allt.
 
180 kvadrat var det på
 
Frågade vad det skulle kosta att lägga nytt taktegel typ tvåkupigt vittinge istället för de gamla pannorna och att även skorstensinklädning skulle ingå.
Priset blir då 210000 för taket enligt firman. Då ingår inte byte av eventuellt rötskadat trä precis som innan.
 
ta du in lite mer anbud från fler firmor,det låter väldigt dyrt tycker jag
 
En kollega har just fått in anbud på 72 000 för ca 150 kvm tak. Då ingår ny underlagspapp etc, plåtkrans runt skorsten (viktigt att kontrollera att det ingår, kan kosta > 10 000 som tillägg). Ränndalar och alla andra plåtarbeten inkl hängrännor och stuprör. Ytbehandlade betongpannor.

Och observera detta är här i Stockholm, vi brukar alltid få betala mer för byggen.

Så det låter dyrt.

Att de höjer priset när du vill ha nya pannor talar också för att något är fel. Att ta ned de gamla pannorna hela är dyrare än att kasta ned dem och sedan köpa nya. Iofs så kan den balansen ha ändrats nu med ROT avdraget, efterssom det är mer arbetskostnad i ena fallet och högre materialkostnad i andra fallet.
 
Ringde en annan firma. De hade varit runt och tittat på huset.
Han sa att det förmodligen skulle bli så att taket blev lite högre pga tunnare läkt förr än nu. Kanske pannorna skulle bygga lite också. Då det är puts på takkuporna menade han att det kunde bli mycket problematiskt att lösa det där och han kände sig mycket tveksam till om han ens skulle vilja göra det jobbet.
Vi får väl leta vidare antar jag.
Så här ser iaf huset ut.

ROT-avdraget är ju inte medräknat iom att det sker det här halvåret. De pengarna får jag ju antingen jämka för eller vänta på tills nästa årsskifte. Så då är det väl konstigt att priset går upp för nya pannor så pass?
 
  • dbfile_004.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Jag har lite svårt att förstå vad det är som är svårt med kuporna. Men om en takfirma är orolig för kuporna så kanske du bör skaffa lite proffs råd om det. Så du inte råkar anlita en skutt som inte heller begriper vad det är som är svårt, och ställer till ngt.
 
Visst kan det bli lite jobbigt med putsen på kupan men det är bara fram med vinkelslipen och göra en skåra i den och sen in med en plåt. Tar max en förmiddag för en ensam plåtslagare.
 
Okej, jag begärde in offerter från fler företag och det var nog rätt.
Väntar på några medan endel har ramlat in.

Först en på 150000 kr.
Sen en på 108000 kr. Denna läggare var certifierad av monier, men hans ena företag hade gått i konkurs i Januari i år och hans nuvarande hade skulder på ca 10000 hos kronofogden så vi valde att inte ta hans offert. Han lämnade dock referenser som jag ringde och de var huvudsakligen nöjda och ett av de taken hade han vunnit priset årets tak med. Går företaget i konkurs sitter man väl ändå med skägget i brevlådan om något skulle vara fel gjort.
Vi har också fått en offert på 81000, fast då är det benders tegelpannor (inte betong utan lera) och inte vittinge. Vi ska få veta vad det kostar med vittinges pannor istället.
 
  • Gilla
Perault
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.