Kollar på ett hus från 1959. Ett plan med källare. Sadeltak. Fristående tvåbilsgarage med platt tak.

Huset verkar ok, lukten i källaren är låg, ingen fuktstank eller mögellukt eller liknande men visst luktar det något mer än i ovanplanet. Huset är enligt uppgift omdränerat med platon så lukten kan ju bero på att huset stått en tid (dödsbo, luftventilerna var stängda när jag tittade på huset). Eller på att en vägg i källaren täckts med tjock tapet a la våtrumstapet med "bodegaplank" (tunna skivor av sågade stockar som antikbehandlats, har ingen bild, så hemskt att det måste ses).

Det fristående (kall)garaget är värre. Kraftigt sur lukt. Känns inte som fukt eller mögel, men kan inte placera den. Är själv allergiker och brukar reagera kraftigt för mögel men kände inga problem. Innertaket är i en del av garaget obehandlad masonit ca 10 mm tjock och där såg man kraftiga torkfläckar. Taket läcker, med andra ord.

Kommer naturligtvis att låta besiktiga huset, men vad kan man förvänta sig angående lukten. Är inte behjälpt av uttalanden i stil med "lukten i garaget antyder kraftig mikrobiell aktivitet". Jag fatta också att jag måste lägga om taket, men jag vill veta hur allvarligt det är. Kan alla besiktningsmän efter en sniff avgöra om det bara är mögel (bara att riva och göra om) eller äkta hussvamp (som kräver nukleär förstörelse)? Kollade efter brunt pulver eller synligt mögel/svampangrepp men hittade inget.

Eller måste man hyra in en speciell mikrobiell specialist?

Antar att Biltema ännu inte börjat sälja någon mikrobiell aktivitetsmätare som enkelt avgör saken?

/Anders
 
Fristående garage brukar inte ens ingå i en överlåtelsebesiktning utan endast i en jordabalksundersökning.

Komplettera upp överlåtelsebesiktningen så att du får det undersökt som du behöver/vill.

Tyvärr är många besiktningar av den arten att det är ungefärliga antaganden och generella friskrivningar....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.