Vi bygger nytt i tätbebyggt område medans nuvarande närmsta granne ska sälja sitt hus. Vi har fått nuvarandes underskrift och godkännande om en stödmur mot deras tomt. Innan stödmuren påbörjas kommer dock deras hus att säljas. Frågan är - kan nya husägaren hindra oss att bygga stödmuren och kräva en slänt? (stödmur max 90 cm hög)

Vi funderar på att informera mäklaren om våra planer, har dom då skyldighet att informera köparna om vilka förutsättningar som råder och om överklagan ändå sker så klarar vi oss därmed från en ev. process?

Vi tror inte det blir problem (rätt så uppenbart för köparna att en stödmur kommer att bli med tanke på att gränsen är så nära huskroppen, se diket) men vill gardera oss.

Hälsn Lars
 
  • IMG_0914.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
borde det inte vara så att i och med att ni har fått nuvarande grannes underskrift så är ni säkra, det borde väl ligga i deras skyldighet att upplysa köparen om att dom har gett er tillstånd att bygga muren.
 
Om det är detlajplanerat område så är är din stödmur och de markarbeten du planerar i samband med detta (antar utfyllning) bygglovspliktiga.

Att få grannens godkännande är en del av bygglovsprocessen. Men det är den person som äger huset när bygglovet beviljas (eller när det söks, osäker på vilket) som kan påverka bygglovet. Dvs grannens påskrift har såvirt jag förstår ingen juridisk verkan såvida du inte dessutom fått bygglov (eller möjligen räcker det med att du sökt).

Om det inte är detaljplanerat område så kanske det inte är bygglovspliktigt med markarbetena (vet ej), då borde den nuvarande påskriften räcka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.