Hej,

Efter att ha dammsugit nätet på information och inte hittat något testar jag här.

Vi har en trävilla, suterräng, från -77 som står delvis på berg med betongblock. När vi nu behöver dränera har vi grävt längs med ena kortsidan (norr) och upptäcker då att det finns ett ca 1,5 meter långt hålrum i grunden in till det outgrävda utrymmet under del av huset! Samt att det ser ut som att det är gjort på samma sätt på motsatt sida av huset (söder). Dessa utrymmen har fylls med grov sand som ligger som en hög in under och upp mot betongbalken och ut mot jord/sandblandning. Överst ute var det ett tunt lager makadam.

Är det någon som känner till vad det här är för byggnadstekniskt påhitt, hur det var tänkt att fungera och om man gör bäst i alla låta det vara så (dock vill vi ha mindre fukt under huset, inga risknivåer men inte heller helt torrt)?
Vi lutar nu mot att gräva bort all sand (upp till över en meter djupt) och istället mura upp den öppna delen för att fortsätta med platonmatta och dränering.

Den outgrävda delen har vi tillgång till inifrån huset genom en mindre dörr. Där inne är det berg och lite sand, samt lagom tempererat vin :)
 
  • Hålrum i husgrund med synligt berg och sand under rödmålad panelvägg, bredvid grävverktyg och blå presenning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.