Hur gör man rent praktiskt om man vill göra ett större valv i en tegelvägg? Jag förstår att en bärande balk ovanför valvet måste dit, men som sagt, hur får man dit den utan att tegelstenar börjar rasa uppifrån? Väggen går vidare från undervåning till ovanvåning, så att ta loss stenarna ovanför valvet gör jag helst inte.
 
I
Det är inte det lättaste att slå valv i en bef. tegelvägg, men det går med lite omsorg.

Börja med att rita ut vilka sten som kommer att beröras. Det är ök. hål som är av intresse men oxå bredden eftersom det handlar om upplaget för balken om du inte tänker slå ett bågvalv som genom pilhöjd klarar tryck uppifrån, som omvandlas till tryck åt sidorna. Och allra först får du givetvis förvissa dig om att väggen inte är bärande (mer än sin egen vikt av det som återstår över valvet).

Sen har du flera metoder att välja emellan. En är beroende av väggtjockleken. Jag tar den först.

Om det är 1-stens vägg hackar du ut en ränna till lite mer än halva väggens tjocklek över hålets överkant och lägger i en U-järnprofil (med ryggen inåt) som tar lasten av resterande vägg ovanför valvet. När den är på plats och uppkilad som den ska, kan du utan risk ta ner andra halvan av tjockleken och lägga i en likadan U-järnprofil från andra hållet, kila upp den osv. och dra ett par bult genom. Sen riva resten av hålet under profilerna. Nackdelen med den metoden är att du riskerar får en ful överkant i hålet om du inte sen klär in det med en öppningskarm av trä och döljer järnen med belädnadstegel som du hugger på längs av skrotet från rivningen.

En annan metod går ut på att du hackar dig in halvvägs i väggen så att du får plats att borra upp kemiska ankare från ök. dörrhål och uppåt. Det blir osynligt, så när som de borrhål som kan ses underifrån men lätt döljs av en inklädnadskarm.

Den andra:
Om det är en tunnare vägg kan du borra vågrätt genom väggen på några ställen och avlasta den p.b.s om väggen med en stödkonstruktion medan du river hålet. Då får du göra det en bit högre upp än som behövs för att få dit järn i uk som ska ta lasten ovanför hålet. Då handlar det om att stoppa dit en järnprofil som upplag för teglet i urtagningar p.b.s sidor om hålet. Kan bli både bökigt och osnyggt och därför bättre att riva rakt upp och sen bredda hålet över ök., lägga in en balk och helt enkelt mura nytt överstycke av skrotet från det rivna.

Ska du slå bågvalv är det enklast att göra dito och riva hålet till full bredd ända upp och sen bredda. Därefter sätta en bågformad valvform och slå valvet med tegel, armerat med kamjärn i liggfogen (2 st. fi 6 räcker). Sen mura upp resten av valvet över bågen med skrotet från rivningen. Blir absolut snyggaste sättet att göra det på, men kräver en van murare.
___________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.