Skriver i dagarna på kontrakt på en villa (byggd 1969) där vi önskar öppna till nock och göra ett gemensamt utrymme av vardagsrum, matsal och kök. Det vi önskar är att ha helt fritt upp till nock (förutom nödvändig isolering förstås...). Har förstått att vi behöver ta kontakt med en konstruktör och att vi förmodligen blir rekommenderade någon form av balk som takstolarna kan vila på (kan de befintliga kallas W-stol?).


Det vi undrar är följande:
  • Om vi kan/har råd med den lösning vi drömmer om, hur kommer taket rimligtvis att se ut där vägg möter tak? Det behövs ju klämmas in isolering och luftspalt innan nya innertaket, så betyder detta att själva öppningen till nock först börjar en bit in från väggen, eller kan man få nya öppningen att börja redan från vägg?
  • Vi kommer leja ut hela projektet då vi inte har tid, någon som kan försöka sig på en realistisk gissning på slutkostnaden?
  • Kommer den ökade volymen märkbart påverka uppvärmingskostnaden (ca. 50-60 m2 som öppnas)?
Har snurrat runt på forumet en del och sett några bilder på slutresultat på liknande projekt, men på de flesta har man klätt in takstolarna - vilket vi gärna undviker i en drömvärld.
 
Dt är ju ganska knapphändiga uppgifter för ett pris, men det låter ju som en total omkonstruktion av en stor del av huset. Gissar på en 3 - 400 000 kanske.
 
... och om det nu stämmer förstår man varför merparten väljer att öppna till nock, men att klä in befintliga balkar istället!

Oavsett vad, hur blir själva öppningen att se ut om man beslutar sig för att genomföra projektet? Börjar öppningen till nock en bit in från väggen, eller kan man få nya öppningen att börja redan från vägg? Hur påverkas uppvärmningskostnaderna, och vad är en kvalificerad gissning på kostnad för ett sådant projekt när man behåller befintliga takstolar?
 
Det går inte att svara på, man måste titta på just det aktuella huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.