Hej!

Vi funderar på att göra en öppning i, eller riva, vägg mellan kök och vardagsrum i följande hus byggt 1982, blåmarkerad del på bottenplan.

På ritningen står det som föreskrift att väggen (och alla icke-bärandeväggar såvitt jag kan se) att markeringen "Markerar icke bärande men vindstabiliserande väggar. Får ej borttagas.". Hur bör man tänka angående det?

Mäklaren sa att detta var ett av få hus med denna planlösning som han sett där man inte har gjort någon slags öppning i den väggen. Är det skillnad på en mindre öppning (dörrstorlek) eller att ta ner väggen helt?

Mvh
Daniel
 
  • Ritning av en byggnads bjälklagsplan med mått och detaljer, skala 1:50, teknisk dokumentation.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Arkitektonisk ritning, bjälklagsplan, nedritade mått och konstruktionsdetaljer, blå cirkel markerar specifik del.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja, det är stor skillnad på att göra en dörröppning och på att ta bort en vägg helt.
 
Funktionen är likt detta:

Ett hus byggt av tre spelkort på en grå bakgrund.
Första konstruktionen kan ta ganska stora laster på "ovanvåningen" men om det blåser i sidled rasar huset direkt.

En tegelröd och vit mjölkförpackning formad som ett hus med stiliserade mönster och säkerhetsöppning upptill.
Om du däremot sätter dit en vindstabiliserande vägg vinkelrätt kan det blåsa väldigt mycket innan något händer. De behöver inte hålla upp ovanvåningen överhuvudtaget men håller ytterväggarna ståendes.

Problemet med sådana väggar och öppningar är att man inte så enkelt kan "växla av". Öppnar du en bärande vägg kan du oftast ersätta väggen med en balk och stolpar som ersätter. Ska du göra samma sak med vindstabiliserande väggar får man sätta något som ger funktionern av krysstag.
Tre sektioner trähyllor, obehandlat trä, vertikala stöd, horisontella hyllplan, kryssförstärkning, förvaring, tomma, enkel design.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Dessa hyllor kan ha helt öppna sidor tack vare krysstag. Alternativet hade ju varit en hel stabiliserande "vägg" på baksidan. Utan krysstag eller något att luta sig mot hade det rasat som ett korthus.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Därmed inte sagt att det inte GÅR att göra i just detta hus. De flesta testar och ser. Funkar oftast. Men kan väl ge lite sprickor och annat den dagen vinden står på hårt på fel håll.

Så, antingen gör man en egen bedömning av hur utsatt huset är för vind i rätt riktning, övriga krafter i denna riknting och tar ett beslut själv eller så har man en konstruktör att räkna på det.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Okej, tack för informativa svar! Min lekmannauppfattning är att kringliggande hus och träd borde skydda ganska bra från stark vind i den riktningen, men ska kanske be någon att räkna lite på det.

Mvh
Daniel
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.