Vi håller nu på och får 3 pipor "fixade". En av piporna går till en öppenspis med ett sjujäkla drag redan nu =)
Men efter att ha provat den en gång så märks verkligen att verkningsgraden är 5-10% max. Även om det bara handlar om myseldning som skall göras ifrån den så vore det ju trevligt med lite mer verkningsgrad och kunna värma några grader extra i rummet ibland.

Finns det något man kan göra för att öka på verkningsgraden typ ha en plåt framför eller så? För att minska "draget". Det säger bara SWOICH så är det utbrunnet =)
Sotarn har sagt att en slamning av den pipan är OK om vi inte har kasset utan kör öppen spis (han har fått för sig att timmerväggen kommer ta eld, de har ju bara eldat i murstocken sedan 1870...)

Vänl,,,
 
  • Gilla
BobboViking
  • Laddar…
Svaret är nog att sätta in en kasett.
 
  • Gilla
Maalox
  • Laddar…
Har du ingen spjäll i skorstenen ovan den öppna spisen att reglera draget med? Man brukar ha såna som det inte går att stänga helt tätt men bara begränsa det alltför stora draget. Det hjälper några %.
Att mura in ett ram + glasdörrar är också en lösning i stället för en kasset. Det skall finnas luftreglering i dörrluckan. Den skall tillverkas efter måtet eftersom det finns inga färdiga att köpa men blir kanske billigare än en komplett plåtlåda som kallas insats ;)
gaia
 
På fjällstationen i Saltoluokta såg jag en kul grejj. De eldade på en platt plåtlåda från vilken det gick ut rör till (och från) rummet som sprutade ut varmluft mha självdrag. På så vis åker inte all varmluft ut genom skorstenen på en gång. Men så värst många % bättre blir det nog inte...
 
Daytrader skrev:
Vi håller nu på och får 3 pipor "fixade". En av piporna går till en öppenspis med ett sjujäkla drag redan nu =)
Men efter att ha provat den en gång så märks verkligen att verkningsgraden är 5-10% max. Även om det bara handlar om myseldning som skall göras ifrån den så vore det ju trevligt med lite mer verkningsgrad och kunna värma några grader extra i rummet ibland.

Finns det något man kan göra för att öka på verkningsgraden typ ha en plåt framför eller så? För att minska "draget". Det säger bara SWOICH så är det utbrunnet =)
Sotarn har sagt att en slamning av den pipan är OK om vi inte har kasset utan kör öppen spis (han har fått för sig att timmerväggen kommer ta eld, de har ju bara eldat i murstocken sedan 1870...)
Vänl,,,
Att ta förbränningsluften från rummet där spisen finns är ju att transportera värmen till kråkorna med rökgaserna.

1. Förbränningsluft via separat kanal till spisen.
2. Någon sorts varmlufts samlare som värms och blåser in varmluft till rummet.
3. En rökgasfläkt med reglerbar varvtal
4. En dragregulator i skorstenen för att få konstant drag
5. Reglerbar spjäll som som samarbetar med rökgasfläkten och låser dragregulatorn när man tänder spisen

Det är vad jag kan komma på i all hast. Säkert har jag glömt något. ;-) Eftersom alla åtgärder ovan bidrar till att sänka rökgastemperaturen vid drift ser jag ingen anledning till att "slamma" skorstenen. En kakelugn hade varit en bättre investering även för myspysar.
 
jungman skrev:
3. En rökgasfläkt med reglerbar varvtal
4. En dragregulator i skorstenen för att få konstant drag
5. Reglerbar spjäll som som samarbetar med rökgasfläkten och låser dragregulatorn när man tänder spisen
Mycket avancerad utrustning för en öppen spis .... bara för att kunna nyttja värmen av en brassa då och då.
Vad skall rökgasfläkten hjälpa Daytrader med? Ska dragbegränsare sitta före eller efter rökgasfläkten? Vilken luft skall dragbegränsaren ta för att spädda ut rökgaser - inneluft, uteluft? Kan inte begripa hur det ska fungera ....
gaia
 
Jag tackar för alla svar!!!

Glömde skriva att renoveringen av piporna är inget som vi själva bekostar utan förra ägaren till huset lovade fixa piporna. Därav att vi inte tittat på möjlighet med kasett. Vid köpet så var inte dessa det vitala utan skulle man få till lite "mys" ibland så var det bra (eftersom uppvärmingen sker primärt vattenburet till element).

Efter att ha kollat spjället så visst fanns det fler hack än 2 (öppet eller stängt) som jag trodde. Lite knepigt men det gick att få i 4 hack.
 
Vi flyttar snart in i ett hus med en öppen spis där det är insatt en kasset. Vi funderar på att ta bort den för att öka mysfaktorn. Vi skiter i att det blir kass verkningsgrad på den öppna spisen (eller tom negativ verkningsgrad). Huset kommer vi att värma med vedpanna i källaren.

Enda saken jag kom att fundera på är om strömmen går... hummm då kan det vara bra att ha en kasset med lite uppvärmingsförmåga. Vi får se hur det blir med kasseten.
Mvh Martin
 
Mina föräldrar har ett enkelt kantigt "U" i fyrkantsrör som går genom elden så att luften värms och blåses ut upptill med självdrag. En enklare variant av det LinaoMarkus nämnde antar jag.
 
gaia skrev:
Mycket avancerad utrustning för en öppen spis .... bara för att kunna nyttja värmen av en brassa då och då.
Vad skall rökgasfläkten hjälpa Daytrader med?
Den ger ett konstant drag
Ska dragbegränsare sitta före eller efter rökgasfläkten?
(Den skall sitta före luftintaget i kakelugnen ;-)). Naturligtvis i skorstenen. Dess uppgift är ju att släppa uteluft från intaget av förbränningsluft förbi pannan och rökgasfläkten så att det drag som behövs går genom kakelugnen. Varken mer eller mindre.
Vilken luft skall dragbegränsaren ta för att spädda ut rökgaser - inneluft, uteluft?
När uteluft leds in som förbränningsluft, är det väl knappast inneluft som skall ledas ut genom dragbegränsaren. Påängen med det hela var ju att inte bli av med varmluft !?
Kan inte begripa hur det ska fungera ....
Min gamla fysiklärare sa alltid att: "Rita en skiss!". Jag rekommenderar det samma. Då blir det genast begripligare. "Avancerat"? Inte alls. Vitsen är att få varm luft inne och att behålla den utan leda ut den nästa sekund. Gör man sig besväret att sätta sig in saken, är det lätt som en plätt. Å andra sidan hur många myseldare kan göra smet och steka plättar. ;-) Om mysfaktorn blir sämre av att kakelugnen ger värme, får var och en bedöma.
gaia
 
OlaF skrev:
Mina föräldrar har ett enkelt kantigt "U" i fyrkantsrör som går genom elden så att luften värms och blåses ut upptill med självdrag. En enklare variant av det LinaoMarkus nämnde antar jag.
Enkelt är bra! Det röret ger en avsevärd mängd värme och är naturligtvis mångafallt bättre än utan fyrkantröret.
 
jungman skrev:
Den ger ett konstant drag.
Kan den minska en "sjujäkla drag" som Daytrader redan har?

och var dragbegränsare placeras ?

[/QUOTE]Naturligtvis i skorstenen. Dess uppgift är ju att släppa uteluft från intaget av förbränningsluft förbi pannan och rökgasfläkten så att det drag som behövs går genom kakelugnen. Varken mer eller mindre.

[/QUOTE]

Ritta det själv för jag kan inte få ihop det : en dragbegränsare som sitter i skorstenen och släper luften förbi både eldstad och fläkt som också sitter i skorstenen.
gaia
 
jungman skrev:
Den ger ett konstant drag.
Kan den minska en "sjujäkla drag" som Daytrader redan har?

och var dragbegränsare placeras ?

[/QUOTE]Naturligtvis i skorstenen. Dess uppgift är ju att släppa uteluft från intaget av förbränningsluft förbi pannan och rökgasfläkten så att det drag som behövs går genom kakelugnen. Varken mer eller mindre.

[/QUOTE]

Ritta det själv för jag kan inte få ihop det : en dragbegränsare som sitter i skorstenen och släper uteluften förbi både eldstad och fläkt som också sitter i skorstenen.
gaia
 
jungman skrev:
Enkelt är bra! Det röret ger en avsevärd mängd värme och är naturligtvis mångafallt bättre än utan fyrkantröret.
Det jobbiga är bara när röret börjar läcka.
 
Mina föräldrar har haft ett sådan rör i sin öppna spis i säkert 20 år och det verkar inte läcka för det blåser nog inte ut mer rök än vad som redan läcks "naturligt" från en öppen spis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.