11 688 läst · 17 svar
12k läst
17 svar
Öppenspis - går det att få lite mer verkningsgrad?
Sida 1 av 2
Vi håller nu på och får 3 pipor "fixade". En av piporna går till en öppenspis med ett sjujäkla drag redan nu =)
Men efter att ha provat den en gång så märks verkligen att verkningsgraden är 5-10% max. Även om det bara handlar om myseldning som skall göras ifrån den så vore det ju trevligt med lite mer verkningsgrad och kunna värma några grader extra i rummet ibland.
Finns det något man kan göra för att öka på verkningsgraden typ ha en plåt framför eller så? För att minska "draget". Det säger bara SWOICH så är det utbrunnet =)
Sotarn har sagt att en slamning av den pipan är OK om vi inte har kasset utan kör öppen spis (han har fått för sig att timmerväggen kommer ta eld, de har ju bara eldat i murstocken sedan 1870...)
Vänl,,,
Men efter att ha provat den en gång så märks verkligen att verkningsgraden är 5-10% max. Även om det bara handlar om myseldning som skall göras ifrån den så vore det ju trevligt med lite mer verkningsgrad och kunna värma några grader extra i rummet ibland.
Finns det något man kan göra för att öka på verkningsgraden typ ha en plåt framför eller så? För att minska "draget". Det säger bara SWOICH så är det utbrunnet =)
Sotarn har sagt att en slamning av den pipan är OK om vi inte har kasset utan kör öppen spis (han har fått för sig att timmerväggen kommer ta eld, de har ju bara eldat i murstocken sedan 1870...)
Vänl,,,
Har du ingen spjäll i skorstenen ovan den öppna spisen att reglera draget med? Man brukar ha såna som det inte går att stänga helt tätt men bara begränsa det alltför stora draget. Det hjälper några %.
Att mura in ett ram + glasdörrar är också en lösning i stället för en kasset. Det skall finnas luftreglering i dörrluckan. Den skall tillverkas efter måtet eftersom det finns inga färdiga att köpa men blir kanske billigare än en komplett plåtlåda som kallas insats
gaia
Att mura in ett ram + glasdörrar är också en lösning i stället för en kasset. Det skall finnas luftreglering i dörrluckan. Den skall tillverkas efter måtet eftersom det finns inga färdiga att köpa men blir kanske billigare än en komplett plåtlåda som kallas insats
gaia
På fjällstationen i Saltoluokta såg jag en kul grejj. De eldade på en platt plåtlåda från vilken det gick ut rör till (och från) rummet som sprutade ut varmluft mha självdrag. På så vis åker inte all varmluft ut genom skorstenen på en gång. Men så värst många % bättre blir det nog inte...
Att ta förbränningsluften från rummet där spisen finns är ju att transportera värmen till kråkorna med rökgaserna.Daytrader skrev:Vi håller nu på och får 3 pipor "fixade". En av piporna går till en öppenspis med ett sjujäkla drag redan nu =)
Men efter att ha provat den en gång så märks verkligen att verkningsgraden är 5-10% max. Även om det bara handlar om myseldning som skall göras ifrån den så vore det ju trevligt med lite mer verkningsgrad och kunna värma några grader extra i rummet ibland.
Finns det något man kan göra för att öka på verkningsgraden typ ha en plåt framför eller så? För att minska "draget". Det säger bara SWOICH så är det utbrunnet =)
Sotarn har sagt att en slamning av den pipan är OK om vi inte har kasset utan kör öppen spis (han har fått för sig att timmerväggen kommer ta eld, de har ju bara eldat i murstocken sedan 1870...)
Vänl,,,
1. Förbränningsluft via separat kanal till spisen.
2. Någon sorts varmlufts samlare som värms och blåser in varmluft till rummet.
3. En rökgasfläkt med reglerbar varvtal
4. En dragregulator i skorstenen för att få konstant drag
5. Reglerbar spjäll som som samarbetar med rökgasfläkten och låser dragregulatorn när man tänder spisen
Det är vad jag kan komma på i all hast. Säkert har jag glömt något. ;-) Eftersom alla åtgärder ovan bidrar till att sänka rökgastemperaturen vid drift ser jag ingen anledning till att "slamma" skorstenen. En kakelugn hade varit en bättre investering även för myspysar.
Mycket avancerad utrustning för en öppen spis .... bara för att kunna nyttja värmen av en brassa då och då.jungman skrev:
Vad skall rökgasfläkten hjälpa Daytrader med? Ska dragbegränsare sitta före eller efter rökgasfläkten? Vilken luft skall dragbegränsaren ta för att spädda ut rökgaser - inneluft, uteluft? Kan inte begripa hur det ska fungera ....
gaia
Jag tackar för alla svar!!!
Glömde skriva att renoveringen av piporna är inget som vi själva bekostar utan förra ägaren till huset lovade fixa piporna. Därav att vi inte tittat på möjlighet med kasett. Vid köpet så var inte dessa det vitala utan skulle man få till lite "mys" ibland så var det bra (eftersom uppvärmingen sker primärt vattenburet till element).
Efter att ha kollat spjället så visst fanns det fler hack än 2 (öppet eller stängt) som jag trodde. Lite knepigt men det gick att få i 4 hack.
Glömde skriva att renoveringen av piporna är inget som vi själva bekostar utan förra ägaren till huset lovade fixa piporna. Därav att vi inte tittat på möjlighet med kasett. Vid köpet så var inte dessa det vitala utan skulle man få till lite "mys" ibland så var det bra (eftersom uppvärmingen sker primärt vattenburet till element).
Efter att ha kollat spjället så visst fanns det fler hack än 2 (öppet eller stängt) som jag trodde. Lite knepigt men det gick att få i 4 hack.
Vi flyttar snart in i ett hus med en öppen spis där det är insatt en kasset. Vi funderar på att ta bort den för att öka mysfaktorn. Vi skiter i att det blir kass verkningsgrad på den öppna spisen (eller tom negativ verkningsgrad). Huset kommer vi att värma med vedpanna i källaren.
Enda saken jag kom att fundera på är om strömmen går... hummm då kan det vara bra att ha en kasset med lite uppvärmingsförmåga. Vi får se hur det blir med kasseten.
Mvh Martin
Enda saken jag kom att fundera på är om strömmen går... hummm då kan det vara bra att ha en kasset med lite uppvärmingsförmåga. Vi får se hur det blir med kasseten.
Mvh Martin
Den ger ett konstant draggaia skrev:
(Den skall sitta före luftintaget i kakelugnen ;-)). Naturligtvis i skorstenen. Dess uppgift är ju att släppa uteluft från intaget av förbränningsluft förbi pannan och rökgasfläkten så att det drag som behövs går genom kakelugnen. Varken mer eller mindre.
När uteluft leds in som förbränningsluft, är det väl knappast inneluft som skall ledas ut genom dragbegränsaren. Påängen med det hela var ju att inte bli av med varmluft !?
Min gamla fysiklärare sa alltid att: "Rita en skiss!". Jag rekommenderar det samma. Då blir det genast begripligare. "Avancerat"? Inte alls. Vitsen är att få varm luft inne och att behålla den utan leda ut den nästa sekund. Gör man sig besväret att sätta sig in saken, är det lätt som en plätt. Å andra sidan hur många myseldare kan göra smet och steka plättar. ;-) Om mysfaktorn blir sämre av att kakelugnen ger värme, får var och en bedöma.
Enkelt är bra! Det röret ger en avsevärd mängd värme och är naturligtvis mångafallt bättre än utan fyrkantröret.OlaF skrev:
Kan den minska en "sjujäkla drag" som Daytrader redan har?jungman skrev:
och var dragbegränsare placeras ?
[/QUOTE]Naturligtvis i skorstenen. Dess uppgift är ju att släppa uteluft från intaget av förbränningsluft förbi pannan och rökgasfläkten så att det drag som behövs går genom kakelugnen. Varken mer eller mindre.
[/QUOTE]
Ritta det själv för jag kan inte få ihop det : en dragbegränsare som sitter i skorstenen och släper luften förbi både eldstad och fläkt som också sitter i skorstenen.
gaia
Kan den minska en "sjujäkla drag" som Daytrader redan har?jungman skrev:
och var dragbegränsare placeras ?
[/QUOTE]Naturligtvis i skorstenen. Dess uppgift är ju att släppa uteluft från intaget av förbränningsluft förbi pannan och rökgasfläkten så att det drag som behövs går genom kakelugnen. Varken mer eller mindre.
[/QUOTE]
Ritta det själv för jag kan inte få ihop det : en dragbegränsare som sitter i skorstenen och släper uteluften förbi både eldstad och fläkt som också sitter i skorstenen.
gaia