Jag och min man ska bygga ett trähus i två plan med förhöjt väggliv. Vi vill gärna få till en lantlig, gammaldags känsla i huset. Huset kommer att ligga i ett öppet läge men den finaste utsikten skulle jag säga finns i väster (alla väderstreck har en tämligen öppen och vacker utsikt). Framsidan av huset bör placeras i öster. Ingen insyn från något väderstreck.

Så här hade vi tänkt oss:

Kök med vedspis (=VS)

Vardagsrum med känsla av glasveranda (matgrupp placeras här) och plats för soffgrupp. Eventuellt en inbyggd bokhylla längs väggen som saknar fönster, nära soffgruppen.

I tvättstuga/groventré tänker jag mig en klädstång mellan linneskåp och vägg så att blöta kläder kan hängas här. På motstående vägg tänker jag mig klädlinor samt under detta placering av två stycken kattlådor. Ev parkeras framtida barnvagn i groventrén också.

Vårt behov är tre stycken sovrum (har inga barn idag) men ett plus är möjlighet till fler sovrum. Som vi ser det kan vardagsrummet i den bifogade planlösningen delas av till ett extra sovrum om så skulle behövas. Man skulle också kunna skapa två små kryp-in genom att dela av allrummet på ovanplan.

Huset är tänkt att ha kupor åt två håll samt ryggåstak i allrum på ovanplan.

Det vi inte känner oss så nöjda med är tvättstugans storlek (kommer den att bli för trång?) samt garderobers placering i barnrummen på ovanplan.

Vi skulle vara väldigt tacksamma för kommentarer på denna planlösning, tips på alternativa planlösningar som ger en gammaldags känsla i huset. Tack på förhand!
 
Mikael_L
Ganska rak och konventionell planlösning, vilket inte betyder att jag tycker den är dålig på något vis.
Det som är konventionellt brukar vara det av en anledning. ;)

Det slösas lite utrymme, eller ganska mycket egentligen, för nedre och övre hall.
Vad har ni för tankar med dessa utrymmen?
 
I nedre hallen är tanken att få plats med hatthylla, spegel och hallbyrå. Ev framtida barnvagn eller gästers barnvagnar. Vi vill inte ha trappan precis innanför dörren heller eftersom man drar upp så mycket grus på det övre planet då. Trappan är tänkt att bli vitmålad och då sliter ju gruset ganska mycket på färgen. Dessutom gillar jag trappan som en snygg möbel placerad mitt i huset.

I övre hallen (allrummet) ska skrivbord placeras i den takkupa som vetter mot öster. I takkupan som vetter mot väster ska soffa och TV finnas.

Det är inte helt lätt att placera dörrarna på övervåningen på ett vettigt sätt när trappan ligger mitt i huset har jag märkt...
 
Trevlig planlösning, jag tycker att man borde få ett fjärde sovrum, bra som gästrum, någonstans, antingen där uppe eller nere. Föräldrar sovrummet är onödigt stort. Sen är det långt mellan ugn och fläkt vilket kan vara ett bekymmer om det osar mycket från ugnen. Tidigare hade jag närmare till brandvarnaren än till fläkten, så när något brändes eller grillades blev det ett himla liv.
 
Tack för bra kommentarer. Bredvid ugnen kommer förhoppningsvis en vedspis att vara placerad och fungera som avställningsyta för varma plåtar. Brandvarnare kommer att vara placerad i hallen, ingen dörr emellan dock. Blir att dra på fläkten för fullt om något bränns vid i ugnen...

Jag vet inte riktigt om vi har behov av ett fjärde sovrum. Visst vore det inte helt fel men jag tänker att vi i nuläget kanske hellre vill ha ett större vardagsrum. I annat fall kommer vi bara att få plats med en soffgrupp i vardagsrummet och matgruppen får stryka på foten. Jag tänker att sovrummet borde gå att dela av och den ena delen borde kunna användas som sovrum när vi blir gamla och vill ha sovrummet på bottenplan.

Ett annat alternativ kan vara att flytta badrummet på ovanplan till takkupan i öster för att få fyra sovrum på ovanplan. Men då förlorar vi ljuset från två håll i allrummet på ovanplan. Dessutom är det krångligt att få till sovrummsdörrarna på ett vettigt sätt såsom trappan är placerad i nuläget. Alternativet vore att flytta trappan men jag vill helst inte att den ska börja precis innanför entrén.

Anna-Viktoria, du tycker att sovrummet är onödigt stort och jag håller med dig. Kanske vore det en idé att få till en klädkammare med ingång från sovrummet. Jag vill helst inte blockera dagsljuset från öster dock, vore så fint att få in morgonsol i sovrummet....
 
Mikael_L
Vad blir takhöjden närmast ytterväggen på övervåningen?

Och den där förrådet på ÖV verkar bli väldigt smalt.. hur smalt?
 
Jag skulle fundera på om det inte går att göra bättre med klädkammaren och garderoberna i de två mindre sovrummen. Personligen tycker jag att långa smala vörvaringsrum är ineffektiva. Man får aldrig riktigt tag i det som är längst in. Har ni funderat på en lösning med två mindre klädkammare, en med dörr från hallen och den andra med dörr från ett av sovrummen? Om ni gör så och dessutom flyttar ut väggarna lite på klädkammaren, så kanske sovrummen inte behöver några garderober alls?

I det stora sovrummet skulle ni kunna sätta en sån där halvvägg nedanför det vänstra fönstret och vända sänggaveln mot den. Bakom kan ni ha klädkammare då, med fönster.
 
Jag delar pinebars syn på klädkammaren. Sedan är jag lite tveksam till matplatsen, det verkar trångt med ett bord för sex personer där, speciellt den som sitter i mitten till vänster får svårt att ta sig in eller ut till sin plats.
 
Takhöjden närmast vägg blir 150-160 cm är det tänkt. Ni har nog helt rätt med klädkammaren, den känns lång och smal. Så som den är ritad i nuläget är bredden 120 cm, dvs precis nog med plats för en lång gång med klädhängare på ena sidan. Vore nog bättre med en typ av kvadratisk klädkammare eller flera små. Jag får fundera vidare på det där.....

Angående pinebars förslag kring en halvvägg; det skulle kunna vara ett alternativ. Men jag vill helst inte blockera morgonsolen från öster, det skulle vara så fint att få in den i sovrummet.

Du har rätt angående matplatsen i köket bq8. JAg ritade in 6 platser mest som ett förslag tror jag. Egentligen har vi bara behov av fyra platser. Vi vill gärna ha en kökssoffa mot väggen egentligen. Sedan är det ju alltid bra om det går att sitta flera om man t ex har gäster och vill sitta i köket, och då kan man ju leva med att det blir lite trångt.
 
M
Jag hade nog öppnat upp mer mellan matplatsen och vardagsrummet, då kan man ha ett mindre bord på de hållet ni har ritat till vardags, sedan när det är kalas kan man vrida bordet och ha långbord i hela vardagsrummet om man skulle vilja. Jag skulle också fundera på att ha en öppen spis/kamin eller liknande på "baksidan" av vedspisen.

Rent spontant skulle jag också vilja påstå att om ni vill ha ett gammaldags intryck så ska ni satsa mera på inbyggda garderober och inte fristående. Exempelvis ta bort de fristående garderoberna i de mindre sovrummen och fäll in garderober i det smala förrådet emellan rummen. Vi bor i ett 50-talshus och där finns det inbyggda garderober överallt. Jättesmidigt och det känns inte som om de stjäl någon golvyta.
 
Tack för tipset om infällda garderober Mimmi_74. Har funderat på det, kruxet är bara att jag inte vet var vi ska fälla in dem. Tanken finns också att placera en kamin i hörnet på vardagsrummet, det är därför vi gärna vill ha vedspisen åt "vardagsrumshållet" i köket, annars hade jag nog gärna lagt den på motstående sida. Men vi har nog inte råd med både vedspis och kamin i nuläget, det får bli senare. Förresten, är det någon som vet om det kan bli problem att ansluta både vedspis och kamin till samma rökgaskanal? Jag antar att rökgaskanalens dimension måste anpassas efter detta..?

Vi vill helst inte ha en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök, utan tanken är att ett större matbord ska få plats i burspråket på baksidan. Men för att ändå få det luftigt skulle det vara fint att sätta in dubbeldörrar mellan kök och vardagsrum som kan stå öppna. Men bra tips dock, tack!
 
Mikael_L
Östgötskan skrev:
Förresten, är det någon som vet om det kan bli problem att ansluta både vedspis och kamin till samma rökgaskanal? Jag antar att rökgaskanalens dimension måste anpassas efter detta..?
Jag är nästan säker på att ni måste mura två pipor i murstocken alternativt sätta två åtskilda rökrör.

Någon kan kanske dementera eller bekräfta?
 
Jag är av samma uppfattning annars skulle man ju kunna få koloxidvandring in i det andra rummet men jag kan itne ge något regelverk eller så
 
M
Slippa förrådet/klädkammaren och sätt en rad med inbyggda garderober där. Öppningar växelvis mot båda rummen. Går såklart också att ha en garderob där du har dörren in till förrådet/klädkammaren.
 
Jag bifogar en enkel skiss, med ett par kommentarer.

1. Verandan med balkongtak är - som någon antydde - en riskkonstruktion, som dessutom fördyrar konstruktionen. Mitt förslag är att behålla balkong, men att inte inreda volymen under balkongen. Med den modifieringen uppnår man en enkel och ekonomisk husform.

2. Besparingen kompenserar mer än väl att byggnaden förlängs med 1,2 till 12,0 meter invändigt. Gavelbredden 7,8 meter behålles.

3. Flyttar vi köket till husets norra gavel blir dagsljuset trevligare att jobba i. Allrummet utanför köket är stort nog för både rejält matbord och en liten sittgrupp.

4. Våningstrappan förlägges till långsidan mitt emot entrén. Då blir den - som du själv säger - ett smycke, som hävdar sig fint som samband mellan husets båda största rum.

5. Allrummet på bottenvåningen är i första hand tänkt som separat vardagsrum, där man kan dra sig tillbaka med gäster från resten av huset. I andra hand kan i detta rum avdelas ett extra sovrum (vilket behövs för att fylla handikappkraven).

6. Allrummet på övre plan har ryggåstak, utformat med betydligt enklare takstol än grundförslaget. Utvändigt känns långsidans fasade lite lägre. Istället för gavelkröna frontespiser får byggnaden takkupor. För bästa driftsekonomi utför man båda takkuporna i bandtäckts stål. Takytorna med tegel på ömse sidor om mittpartiet blir då enkla att både lägga och underhålla.

7 Tvättstuga stryker jag helt. Istället föreslår jag att våtrummen blir kombinerade badrum/duschrum och klädvårdsrum, förberedda för tvättmaskin och torktumlare. Vill man sköta tvätten intill sovrummen (därifrån smutsbyket levereras) finns gott om plats i ovanvåningens badrum. Ångrar man sig senare är det en enkel match att flytta maskinerna dit.

8. Rökgångarna reserverar jag mig också för. Men med största sannolikhet löser man problemet med en eller annan prefabskorsten istället för att mura. Om vi antar att man ändå måste ha två separata rökgångar kan det vara idé att lägga dem på lite större avstånd från varandra. På så vis värmer man effektivare upp huset med ved med två separata värmekällor (vedspisen ger ju inte bara nybakta bullar, utan alstrar också värme).
 
  • Östgötskan01.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Östgötskan02.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.